Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αναμένεται να ανακοινώσει η Fed

Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αναμένεται να ανακοινώσει η Fed
epa07852101 A view of the Federal Reserve Bank of New York in New York, New York, USA, 18 September 2019. The Federal Reserve Bank of New York, which is one of the 12 Federal Reserve Banks of the United States, purchased 53 billion US dollars of Treasury bonds and securities on a night earlier in an unusual effort to ease the strain on financial markets from a spike in the overnight lending rate. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί ήδη μετά τις τρεις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο.

Νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 75 μονάδες βάσης, αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη η Fed, η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Η αύξηση των επιτοκίων της Fed είναι η πιο επιθετική των τελευταίων δεκαετιών και η συνεδρίαση του Ιουλίου έρχεται καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν οι αυστηρότερες πολιτικές της κεντρικής τράπεζας έχουν ήδη ή θα πυροδοτήσουν ύφεση.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί ήδη μετά τις τρεις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο, με τη στεγαστική αγορά να χαλαρώνει, τις τεχνολογικές εταιρείες να περιορίζουν τις προσλήψεις και τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να αυξάνονται. Με τον πληθωρισμό, όμως, να είναι επίμονος και να αυξάνεται στο 9,1% τον Ιούνιο – το υψηλότερο επίπεδο 40 ετών – όλο και περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν ότι θα πρέπει η οικονομία να μπει σε ύφεση και η ανεργία να αυξηθεί σημαντικά για να μειωθούν σημαντικά οι πιέσεις στις τιμές, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Εντύπωση, εξ άλλου, προκάλεσε η δήλωση ενός πρώην αξιωματούχου της Fed, του Τζέφρι Λέικερ, ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κοντά στο 6% για να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο της. Εφόσον την Τετάρτη επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β., το βασικό επιτόκιο της Fed θα φθάσει στο 2,25% – 2,5%. Οι αναλυτές δεν εκτιμούν ότι τα επιτόκια μπορεί να φθάσουν έως το επίπεδο που υπέδειξε ο Λέικερ, εκτιμώντας όμως ότι μπορεί να φθάσουν ή να ξεπεράσουν το 4%.

Ερευνα του Bloomberg τον Ιούλιο έδειξε ότι η πιθανότητα που δίνουν οικονομολόγοι σε μία ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο 12μηνο είναι 47,5% έναντι 30% τον Ιούνιο.

Αξιωματούχοι της Fed εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποφευχθεί μία ύφεση και να υπάρξει ομαλή προσγείωση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η οικονομία έχει ισχυρά σημεία.