Νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,6% τον Ιούνιο – Στο 2% στην Ευρωζώνη

Νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,6% τον Ιούνιο – Στο 2% στην Ευρωζώνη
Dynamic pricing and Inflation in e-commerce. Business growth concept, inflation, higher food costs and grocery prices Photo: Shutterstock
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,6% τον Ιούνιο, επιταχύνοντας από το 3,3% τον Μάιο (και 2,6% τον Απρίλιο).

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνέχισε την ανοδική του τάση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ στην ευρωζώνη καταγράφηκε η αναμενόμενη οριακή αύξηση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,6% τον Ιούνιο, επιταχύνοντας από το 3,3% τον Μάιο (και 2,6% τον Απρίλιο).

Στην ευρωζώνη συνολικά, ο ΔΤΚ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 2% ετησίως, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, σημειώνοντας μικρή άνοδο από το 1,9% του προηγούμενου μήνα.

Στη σύγκριση Ιουνίου – Μαΐου ο ΔΚΤ στην ευρωζώνη σημείωσε αύξηση με ρυθμό 0,3% αφότου είχε μείνει αμετάβλητος (0%) στην μηνιαία σύγκριση που είχε προηγηθεί.

Στο λεγόμενο δομικό επίπεδο, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των νωπών τροφίμων και των καπνικών και θεωρείται ως πιο κατατοπιστική ένδειξη των μελλοντικών τάσεων στις τιμές, δεν σημειώθηκε μεταβολή σε ετήσιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε σε ετήσιο ρυθμό 2,3% επιβεβαιώνοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Οι τιμές της ενέργειας ωθούν τον πληθωρισμό 

Ο δείκτης πληθωρισμού χωρίς την επίδραση της ενέργειας, των τροφίμων και των αγαθών πολυτελείας (βασικός δείκτης) παρέμεινε σταθερός στο 2,3%, όπως και τον προηγούμενο μήνα. Και οι δύο τιμές ανταποκρίνονται στις προβλέψεις των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν εκ των προτέρων.

Η μικρή άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην προσωρινή αύξηση των τιμών του πετρελαίου τον Ιούνιο. Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν προκάλεσε βραχυπρόθεσμη άνοδο πάνω από 10% στις τιμές του πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών ενέργειας ανέβηκε στο -2,7% (από -3,6% τον Μάιο). Επειδή όμως οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν ξανά στα τέλη Ιουνίου, ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει και πάλι κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% τους επόμενους μήνες.

Οι ετήσιες μεταβολές σε άλλες συνιστώσες του πληθωρισμού παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον Μάιο. Για παράδειγμα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στις σημαντικές τιμές υπηρεσιών ανέβηκε ελαφρώς στο 3,3% (από 3,2%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: