Νέα απάτη που θυμίζει υπόθεση Theranos, με τον κορωνοϊό στο επίκεντρο

Νέα απάτη που θυμίζει υπόθεση Theranos, με τον κορωνοϊό στο επίκεντρο
A healthcare worker places a Covid-19 PCR test vial into a bag for transportation at a Reliant Health Services testing site in Hawthorne, California on January 18, 2022. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) Photo: AFP

της Erin Prater

Μια εταιρεία με έδρα το Λος Άντζελες έφτασε σε συμβιβασμό με τον εισαγγελέα της πόλης έναντι 26 εκατομμυρίων δολαρίων για τους ισχυρισμούς ότι πλαστογράφησε εκατοντάδες αποτελέσματα τεστ COVID όταν δεν μπορούσε να τα επεξεργαστεί τόσο γρήγορα όσο είχε υποσχεθεί.

«Τα θύματα αυτού του υποτιθέμενου σχεδίου μπορεί εν αγνοία τους να κόλλησαν COVID άλλους», έγραψε στο Twitter ο εισαγγελέας της πόλης του Λος Άντζελες, Mike Feuer, την Πέμπτη, με έναν σύνδεσμο σε ένα άρθρο των Los Angeles Times για το θέμα.

Η Sameday Technologies και ο διευθύνων σύμβουλός της, Felix Huttenbach, κατηγορήθηκαν από τον Feuer και τον εισαγγελέα της κομητείας του Λος Άντζελες, George Gascón, ότι παρείχαν πλαστά αποτελέσματα εξετάσεων COVID σε περισσότερους από 500 πελάτες, ενημερώνοντάς τους ότι ήταν αρνητικά ενώ οι εξετάσεις τους δεν είχαν γίνει, ανέφεραν οι Times.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Λος Άντζελες και ο εισαγγελέας της περιφέρειας του Λος Άντζελες δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Fortune για σχολιασμό.

Σε δήλωσή της προς το Fortune, η Sameday Technologies δήλωσε ότι ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 «σε μια προσπάθεια να καταστήσει γρήγορες, αξιόπιστες εξετάσεις COVID διαθέσιμες σε όλους» και ότι «απέτυχε να ανταποκριθεί στα πρότυπα αριστείας που αξίζουν οι πελάτες μας» στις αρχές της πανδημίας.

«Διορθώσαμε τα προβλήματα που προέκυψαν το 2020 και κάναμε σημαντικές επενδύσεις στη συμμόρφωση και τα συστήματα για να διασφαλίσουμε ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πελατών μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα αρνητικά αποτελέσματα φέρεται να πλαστογραφήθηκαν με την καθοδήγηση του Huttenbach για πελάτες που παραπονέθηκαν για την έλλειψη αποτελεσμάτων ή απείλησαν να καταγγείλουν την εταιρεία, ανέφεραν οι Times. Η εταιρεία φέρεται να είχε υποσχεθεί αποτελέσματα σε 24 ώρες έναντι 195 δολαρίων, αλλά δεν μπορούσε να τηρήσει αυτή την προθεσμία επειδή τα εργαστήρια με τα οποία είχε συμβληθεί δεν μπορούσαν να παραδώσουν, ισχυρίζονται οι Feuer και Gascón.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 21 άτομα κατηγορήθηκαν την τελευταία μιάμιση εβδομάδα «στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας καταστολής όσων εκμεταλλεύονται την πανδημία μέσω συστημάτων απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», σύμφωνα με το Associated Press. Συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων, τα φερόμενα εγκλήματα περιελάμβαναν δόλιες αιτήσεις Medicare, υπεξαίρεση κεφαλαίων που προορίζονταν για εργαζόμενους πρώτης γραμμής, και πώληση πλαστών καρτών εμβολιασμού.

Μια παρόμοια προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης πριν από σχεδόν ένα χρόνο αφορούσε 14 κατηγορούμενους και σχεδόν 150 εκατομμύρια δολάρια σε ψευδείς χρεώσεις επίσης, σύμφωνα με το AP.