Νέα απειλή Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεση στη Συρία εάν…

Νέα απειλή Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεση στη Συρία εάν…
epa07927596 A handout picture provided by Turkish Presidential press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and US Vice President Mike Pence (L) before their meeting in Ankara, Turkey 17 October 2019. Pence is in Turkey for talks on Turkish military operation on Northern Syria against Kurdish fighters. Turkey has launched an offensive targeting Kurdish forces in north-eastern Syria, days after the US withdrew troops from the area. EPA/HANDOUT/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι προηγουμένως, αν δεν εφαρμοσθεί πλήρως η συμφωνία της με τις ΗΠΑ να διακόψει την επιχείρηση και να επιτρέψει την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη διακοπή της επίθεσης για πέντε ημέρες βάσει της συμφωνίας που συνήψε χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως είχε ενημερώσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό που είναι απαραίτητο θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο» αναφερόμενος σε μια επιστολή του Τραμπ στην οποία καλούσε τον Ερντογάν να μην είναι «ανόητος».

Τουσκ: Δεν έχουμε πραγματική κατάπαυση πυρός

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε σήμερα πως η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία δεν ήταν μια πραγματική «κατάπαυση του πυρός», αλλά μια «συνθηκολόγηση» που απαιτήθηκε από τους Κούρδους.

«Η κατάσταση είναι αρκετά προφανής. Αυτή η υποτιθέμενη ‘κατάπαυση του πυρός’ δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μια κατάπαυση του πυρός, είναι μια απαίτηση από τους Κούρδους να συνθηκολογήσουν», είπε, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.