«Νέα Αρχή» για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ

«Νέα Αρχή» για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ

Ευνοϊκή χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας τη ρύθμιση για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων.

Αναγκαία είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, ώστε  οι ασφαλισμένοι να έχουν δικαίωμα στις παροχές του ΟΓΑ (περίθαλψη, σύνταξη, συμμετοχή σε προγράμματα Αγροτικής Εστίας κ.α.) αλλά και προκειμένου να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Οργανισμού, δήλωσε σήμερα ο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Ταλιαδούρου.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τους Ν. 4152/2013 και Ν. 4225/2014 αλλά και στη ρύθμιση «Νέα Αρχή», την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά ευνοϊκή.

Διαβιβάζοντας στη Βουλή στοιχεία για τους οφειλέτες ασφαλισμένους του ΟΓΑ, ο κ. Βρούτσης, με την έγγραφη απάντησή του, ενημέρωσε ότι από τα στοιχεία που τηρεί ο ΟΓΑ σε σύνολο 294.665 οφειλετών ασφαλισμένων, 25.404 οφειλέτες έχουν, ήδη, προβεί σε ρύθμιση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους με βάση προηγούμενες ρυθμίσεις, 20.984 οφειλέτες έχουν προβεί, με βάση τη «Νέα Αρχή» του Ν. 4152/2013, σε ρύθμιση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους από 28/8/2013 έως 31/12/2013 και παραμένουν προς ρύθμιση οι υπόλοιποι 248.277 ασφαλισμένοι.

Ο βουλευτής της ΝΔ είχε ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να ενημερώσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των οφειλόμενων εισφορών των αγροτών προς τον ΟΓΑ και την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, προκειμένου ο αγροτικός κόσμος της χώρας να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, από 1/7/2013 έχει συσταθεί νέος φορέας για την είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, με την επωνυμία Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν, ο ΟΓΑ θα πρέπει να διαβιβάσει στο ΚΕΑΟ, άμεσα, τις καθυστερούμενες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ καθώς και τις άνω των 5.000 ευρώ οφειλές που καθίστανται απαιτητές λόγω μη τήρησης προηγούμενων ρυθμίσεων, όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

«Καθαρό» το κοινωνικό μέρισμα χωρίς συμψηφισμό με οφειλές

Το υπουργείο Οικονομικών κυνηγά τους «φιλοξενούμενους»