Νέα διαπραγματευτική ομάδα: «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»;

Νέα διαπραγματευτική ομάδα: «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»;

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι ο «παραγκωνισμός» Βαρουφάκη δεν φθάνει για να λυθούν τα προβλήματα.

Η αλλαγή στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης δεν θα λύσει με μιας τα προβλήματα συνεννόησης με την ελληνική πλευρά. Αυτή είναι η αίσθηση στα ανώτερα στελέχη των θεσμών, που εξακολουθούν να βλέπουν ότι οι ρυθμοί των συζητήσεων παραμένουν αργοί.

Αν και η κυρίαρχη αίσθηση στις Βρυξέλλες και το Eurogorgoup ήταν ότι τα μηνύματα δεν μεταφέρονταν σωστά στο Μαξίμου από τον Γιαν(ν)η Βαρουφάκη, παρά τον «παραγκωνισμό» του, τα μέτρα που προτείνονται για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση παραμένουν τα ίδια, με μοναδικό εμπλουτισμό τους την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος στα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων.

Όλα τα υπόλοιπα ήταν τα 18+8 μέτρα που εστάλησαν από τα τέλη Φεβρουαρίου και τα οποία δεν κατέστησαν δυνατό να ξεκλειδώσει η δόση.

Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι το θέμα δεν είναι να αλλάξει η διαπραγματευτική ομάδα, αλλά οι εντολές που έχουν όσοι συμμετέχουν σε αυτή, εκφράζοντας την επιφύλαξή τους για την πολιτική βούληση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, όπως τις χαρακτηρίζουν εκείνοι ή των υφεσιακών μέτρων, όπως τα χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Στελέχη, μάλιστα του ΔΝΤ αποκλείουν κάθε συμμετοχή τους και υπογραφή εκ μέρους του Ταμείου μιας αξιολόγησης, εφόσον δεν περιλαμβάνονται τα θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Με δεδομένη, λοιπόν την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί να περιληφθούν μέτρα, όπως οι περικοπές επικουρικών συντάξεων, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και η διατήρηση του μειωμένου κατώτατου μισθού, φαίνεται ότι η προσέγγιση των δύο πλευρών εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη.

Το σίγουρο είναι ότι, οι υπουργοί οικονομικών δεν θα δεχθούν να συζητήσουν επί μεμονωμένων μέτρων, όπως ζητεί η Αθήνα, αλλά μόνο επί ολοκληρωμένης έκθεσης των θεσμών. Για το λόγο αυτό, ο πήχης των προσδοκιών εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλά.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν πως η επαναφορά του Γιώργου Χουλιαράκη στη διαπραγματευτική ομάδα και στο EWG, θα βοηθήσει στην καλύτερη επικοινωνία κυβέρνησης-θεσμών. Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης και σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος ενώ το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο δείπνο που αρχίζει στις 8.00 μ.μ.

Νωρίτερα στις 4.00 μ.μ. συνεδριάζει η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ (EFC). Όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη των ελληνικών αρχών βρίσκονται και σήμερα σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ αύριο Πέμπτη αναμένεται ότι θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Brussels Group όπως και η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή.