Νέα εφαρμογή για τον έλεγχο γνησιότητας των τσιγάρων από την PMI και την Παπαστράτος

Νέα εφαρμογή για τον έλεγχο γνησιότητας των τσιγάρων από την PMI και την Παπαστράτος

Σύμφωνα με την ανασκοίνωση, η Ελλάδα επιλέχθηκε ως η πρώτη χώρα παγκοσμίως για τη διάθεση της εφαρμογής Check Now.

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για τον έλεγχο της γνησιότητας των πακέτων που φέρουν τα σήματα της Παπαστράτος και της Philip Morris International ανέπτυξε η Philip Morris International στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η εφαρμογή Check Now είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα και επιτρέπει στους ενήλικους καταναλωτές να ελέγχουν, απλά και σε πραγματικό χρόνο, αν το προϊόν που αγόρασαν είναι γνήσιο και αν κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελλάδα. Με την κάμερα της κινητής συσκευής του, ο καταναλωτής σκανάρει τον κωδικό που βρίσκεται εκτυπωμένος στο κάτω μέρος της συσκευασίας του προϊόντος και η εφαρμογή τον ενημερώνει άμεσα σχετικά με τη γνησιότητα του κωδικού, καθώς και αν το προϊόν προορίζεται για πώληση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανασκοίνωση, η Ελλάδα επιλέχθηκε ως η πρώτη χώρα παγκοσμίως για τη διάθεση της εφαρμογής Check Now, κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι. Το 2016 το 18,8% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα ήταν παράνομα (μελέτη SUN της KPMG), ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ.

Επίσης, σημειώνεται ότι το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων απειλεί την βιωσιμότητα των 60.000 οικογενειών που απασχολούνται στον κλάδο του καπνού, στερεί περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, χρηματοδοτεί διεθνή εγκληματικά δίκτυα και τρομοκρατικές οργανώσεις και για την καταπολέμησή του απαιτείται η ευρεία συμμαχία της Πολιτείας, των πολιτών και του κλάδου.