Νέα “έκρηξη” στις τιμές ενέργειας μετά το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Νέα “έκρηξη” στις τιμές ενέργειας μετά το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
2021-10-04 13:51:39 Energy prices are rising, reaching new record highs time and again. Families should take into account that the final bill of the energy company could be hundreds of euros higher this year.anp/hollandse Hoogte/lex van lieshout (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP

Εκτοξεύονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στις αγορές φυσικού αερίου και άνθρακα και ενώ η ΕΕ συνεχίζει να επεξεργάζεται τις νέες ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, γράφει το Bloomberg.

Τα futures ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το επόμενο έτος, που αποτελούν βαρόμετρο για τις τιμές σε όλη την Ευρώπη, άγγιξαν επίπεδο ρεκόρ για φέτος, ενώ ανέβηκαν οι αντίστοιχες τιμές και σε ΓαλλίαΒρετανία και σκανδιναβικές χώρες. Ενώ η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες, οι traders έχουν το νου τους και στους επικείμενους ρωσικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου -επέτειος της σοβιετικής νίκης κατά των Ναζί- αναμένοντας περισσότερες ενδείξεις ίσως για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ΕΕ εξακολουθεί να συζητά εάν και κατά πόσο θα επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει κατά 10% επιπλέον το ΑΕΠ της χώρας. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει ήδη δείξει την πρόθεσή της να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, έχοντας διακόψει τις προμήθειες σε Πολωνία και Βουλγαρία λόγω της άρνησής τους να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου για «πληρωμές σε ρούβλια». Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν να επεκταθούν σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς πληρωμές για το φυσικό αέριο λήγουν στο τέλος του μήνα.

Τα γερμανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το επόμενο έτος σκαρφάλωσαν έως 6,2%, στα 228,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Δεκεμβρίου που παράλληλα αποτελεί ρεκόρ για τα συμβόλαια του 2023. Οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνταν μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο στα 181,49 ευρώ φέτος στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας (Epex Spot), ενώ η αγορά αναμένει περαιτέρω αυξήσεις το 2023.

Η άνοδος υποστηρίχθηκε από τα κέρδη του ευρωπαϊκού άνθρακα για το επόμενο έτος, τα οποία έπιασαν υψηλό δύο μηνών στα 252 δολ. ανά τόνο, καθώς και από τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που τον περασμένο μήνα ανέβηκαν έως 3,2%, στα 107,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα.