Νέα ένεση ρευστότητας 500 δισ. δολαρίων από τη Fed

Νέα ένεση ρευστότητας 500 δισ. δολαρίων από τη Fed
epa07133417 Attendees leave an open meeting of Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε έκτακτη πιστωτική γραμμή για την αγορά εταιρικών τίτλων από εκδότες που δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές. Προς χαλάρωση οι κανόνες ρευστότητας για τον τραπεζικό τομέα.

H Fed συνεχίζει να παρέχει στήριξη στη βραχυπρόθεσμη αγορά χρηματοδότησης, καθώς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διοχετεύσει επιπλέον ρευστότητα 500 δισ. δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα είχε προβεί σε παρόμοια κίνηση και τη Δευτέρα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναγγείλει «ένεση» 1,5 τρισ. δολάρια σε τριμηνιαίες και μηνιαίες συμφωνίες επαναγοράς.

Παράλληλα, η Fed συνεχίζει να προσφέρει δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον 175 δισ. δολάρια σε repos και 45 δισ. δολάρια σε πράξεις διάρκειας δύο εβδομάδων.

Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προσφέρει βοήθεια στις εταιρείες οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε έκτακτη πιστωτική γραμμή για την αγορά εταιρικών τίτλων από εκδότες οι οποίοι δεν βρίσκουν εύκολα αγοραστές.

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν να προχωρήσουν σε χαλάρωση των κανόνων που καθορίζουν τη ρευστότητα των αμερικανικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις πιέσεις που δέχεται ο τραπεζικός τομέας από την πανδημία.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο CNBC, οι ρυθμιστικές αρχές συζητούν τη χαλάρωση των κανόνων που επιβλήθηκαν το 2013 για τα μοχλευμένα δάνεια.

Η κίνηση θα απέσυρε τους ισχύοντες περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στη χορήγηση δανείων σε εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, απελευθερώνοντας ενδεχομένως χρήματα για τις εταιρείες του ενεργειακού τομέα, ο οποίος έχει δεχθεί υπέρμετρο πλήγμα.