Νέα επένδυση 15 εκατ. ευρώ της Diorama στην Viva Wallet

Νέα επένδυση 15 εκατ. ευρώ της Diorama στην Viva Wallet

Η νέα επενδυτική κίνηση έχει στόχο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητες του ομίλου VivaWallet.

Η εταιρεία DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar, ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε την έκτη επένδυση του Fund: μια στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή, στην εταιρεία Viva Wallet Holdings έναντι 15 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος εταιρειών Viva Wallet δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2000.

Αποτελείται από τις εταιρείες VivaWallet Holding AE (μητρική εταιρεία του ομίλου, πρώην Realize AE) η οποία για περισσότερα από 18 χρόνια διατηρεί ηγετική θέση στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής για συστήματα συναλλαγών, την Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΑΕ που δραστηριοποιείται σε B2C υπηρεσίες μεταφορών, θεαμάτων, (γνωστή από το site Viva.gr), καθώς και την Viva Υπηρεσίες Πληρωμών ΑΕ («Viva Payments”). Η Viva Payments, όπως αναφερεται στην σχετική ανακοινωση, αποτελεί, το μοναδικό Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος στην Ελλάδα το οποίο είναι Principal Member των οργανισμών MasterCard και Visa για υπηρεσίες εκκαθάρισης (acquiring) και έκδοσης καρτών (issuing) και είναι ο μόνος χρηματοοικονομικός οργανισμός πανευρωπαϊκά που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε cloud υποδομές (Microsoft Azure).

Η Viva Payments παρέχει υπηρεσίες πληρωμών σε τρία νομίσματα (Euro, £, LEU) και πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ρουμανία). Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην Ελλάδα, διαθέτει υποκατάστημα στις Βρυξέλλες και έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία «passporting» της άδειάς της στις υπόλοιπες 29 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Οπως σημειώνει, η επένδυση στην Viva συνάδει με την στρατηγική του Diorama Fund, να πραγματοποιεί κερδοφόρες επενδύσεις, συμμετέχοντας σε δυναμικές, αναπτυσσόμενες, εξωστρεφείς Ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιδίωξή του είναι να βοηθήσει τις εταιρείες στις οποίες επενδύει να εκμεταλλευτούν τα εν δυνάμει ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να γίνουν ισχυροί παίκτες στον διεθνή χώρο.

Ο Χάρης Καρώνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Viva δήλωσε: “Η επένδυση αυτή του Diorama και των διεθνών θεσμικών επενδυτών όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), αποτελεί μία ενδιάμεση χρηματοδότηση του 5ετούς αναπτυξιακού πλάνου της εταιρείας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Το πλάνο αυτό ξεκίνησε με τη στρατηγική μας συνεργασία με τις επενδυτικές εταιρείες συμφερόντων της Μαριάννας Ι. Λάτση και του Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση το Νοέμβριο 2014. Τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης διαχειρίζεται η JEFFERIES GROUP LLC.”

Ο Διευθυντής Επενδύσεων της DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ Γιάννης Καλαντζής δήλωσε επίσης ότι “η Viva είναι μια εταιρεία που παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από χρόνια. Είμαστε εντυπωσιασμένοι με τον δυναμισμό της, τις πρωτοποριακές επιχειρηματικές κινήσεις, την προσοχή στην λεπτομέρεια αλλά και την ικανότητα να διακρίνει ευκαιρίες που δημιουργούν οι εξελίξεις στην τεχνολογία και στο που έχει προσελκύσει μόνο το 2017 επενδύσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.”

Το Diorama έχει μέχρι σήμερα επενδύσει σε πέντε εταιρείες. Οι υφιστάμενες εταιρείες του χαρτοφυλακίου δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αυτοκόλλητων ταινιών (Atlas Tapes), την παραγωγή προϊόντων βιομηχανικής τομάτας (Damavand), την ψηφιακή μουσική και την ψηφιακή διαφήμιση σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (InternetQ), την συσκευασία φρέσκου γάλακτος (Adam Pack) και την παραγωγή και διάθεση γυναικείων ρούχων, τσαντών, υποδημάτων και αξεσουάρ (Axel Accessories). To Diorama Investments Sicar είναι ένα αναπτυξιακό Fund 135 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο τον Σεπτέμβριο του 2014 με σκοπό τις επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων, κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σε ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Οι επενδυτές του Fund, όπως αναφερεται στην ανακοίνωση, είναι διακεκριμένοι Έλληνες επιχειρηματίες καθώς και ελληνικοί και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Η διαχείρισή του Fund ασκείται από την DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ η οποία αδειοδοτήθηκε για αυτό το σκοπό και ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η επένδυση έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος Equity Facility for Growth το οποίο ιδρύθηκε μέσω του κανονισμού (EU) No 1287/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ιδρύοντας το Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα Επιχειρήσεων και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (COSME) (2014-2020). Η επένδυση έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις, ενός από τους πυλώνες του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη εστιάζεται στην ενδυνάμωση των Ευρωπαϊκών επενδύσεων για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της ανάπτυξης.