Νέα επένδυση 15,5 εκατ. ευρώ από Bain Capital Ventures και Marathon Venture Capital στη Netdata

Νέα επένδυση 15,5 εκατ. ευρώ από Bain Capital Ventures και Marathon Venture Capital στη Netdata
Η ελληνική startup εξασφάλισε έναν ακόμη σημαντικό γύρο χρηματοδότησης για να ενισχύσει την τεχνολογία της και να εμπλουτίσει τις λύσεις που προσφέρει το λογισμικό της.

Η Netdata, δημιουργός του ομώνυμου λογισμικού παρακολούθησης της απόδοσης υπολογιστικών συστημάτων, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση νέας επένδυσης ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ  από την αμερικανική Bain Capital Ventures και την Marathon Venture Capital.

Ο νέος αυτός χρηματοδοτικός γύρος έρχεται να ενισχύσει την επένδυση ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιηθηκε λίγους μήνες νωρίτερα από την Marathon Venture Capital και με τη συμμετοχή της Bain Capital Ventures.

Η Netdata, που σήμερα απαριθμεί 23 εργαζόμενους, δημιουργήθηκε από τον Κώστα Τσαούση, πρώην COO σε γνωστές ελληνικές εταιρείες όπως η Viva και η HOL. Πριν 3 χρόνια ξεκίνησε σαν παράλληλη ασχολία τη δημιουργία ενός λογισμικού ανοιχτού κώδικα, με σκοπό να μπορεί να παρακολουθεί σε βάθος της απόδοση των διαφόρων υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιούσε στην εταιρεία που εργαζόταν, χωρίς να χρειάζεται η ομάδα να δαπανά πολύτιμους πόρους σε εμπορικές άδειες ή σε χρόνο για την εγκατάσταση και ρύθμιση των υπαρχόντων λύσεων. Το λογισμικό βρήκε σύντομα παγκόσμια απήχηση μιας και είναι ιδιαίτερα καινοτομικό και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα λογισμικά ανοικτού κώδικα στον ιστοχώρο Github, το παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο για προγραμματιστές.

To λογισμικό της Netdata χρησιμοποιείται ήδη από τουλάχιστον ενάμιση εκατομμύριο IT, επαγγελματίες και μη, σε οργανισμούς κάθε μεγέθους ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικά έχει διαπιστωθεί χρήση σε εταιρείες όπως οι Amazon, Atos, Baidu, Cisco, Miscrosoft, Facebook, Slack, Google και άλλες. Αυτό που κάνει την τεχνολογία της Netdata τόσο αποτελεσματική είναι ο αποκεντρωμένος τρόπος με τον οποίο συλλέγει και διανέμει τα δεδομένα, κάτι που την καθιστά γρηγορότερη και λιγότερο κοστοβόρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

«Η Netdata είναι ακριβώς το είδος εταιρειών που αναζητούμε στην Marathon”, δήλωσε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εταίρος στην Marathon Venture Capital και μέλος του ΔΣ της Netdata. «Ο Κώστας είναι ένα εξαιρετικά ικανό και έμπειρο στέλεχος που δημιούργησε μια ανατρεπτική λύση στο χώρο. Ο ραγδαία αναπτυσσόμενος βαθμός υιοθέτησης του Netdata σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική που το καθιστούν ιδανική λύση για το Internet of Things, θέτουν τις βάσεις για μια εκπληκτική πορεία».

Η Netdata ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο seed χρηματοδότησης από την Marathon Venture Capital τον Σεπτέμβριο του 2018, λίγους μήνες αργότερα προέκυψε και η συμμετοχή στο γύρο χρηματοδότησης από την Bain Capital Ventures, έναν αμερικανικό κολοσσό που έχει χρηματοδοτήσει αρκετούς “μονόκερους” -εταιρείες τεχνολογίας με αποτίμηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου- όπως οι RedisLab, Sendgrid, Lime, LinkedIn και SurveyMonkey. «Σπάνια βλέπουμε προϊόντα με τόσο ταχεία εξάπλωση όσο της Netdata. Προσδοκούμε ότι θα είναι κυρίαρχη λύση στον γρήγορα αναπτυσσόμενο κόσμο του Internet of Things», δήλωσε ο Salil Deshpande, εταίρος στη Bain Capital Ventures και μέλος του Forbes Midas List για τα τελευταία 7 χρόνια.

«Είμαι ενθουσιασμένος με την ποιότητα των επενδυτών που προσέλκυσε η εταιρεία. Πρόκειται για ανθρώπους που καταλαβαίνουν σε βάθος το προϊόν και έχουν ήδη συλλέξει πολύτιμη εμπειρία στο χώρο», δήλωσε ο Κώστας Τσαούσης, Διευθύνων Σύμβουλος στη Netdata. «Με αυτήν την επένδυση σκοπεύουμε να καταστήσουμε τη Netdata παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα και να προσελκύσουμε τους καλύτερες μηχανικούς λογισμικού στην εταιρεία. Ήδη έχουμε προσλάβει Έλληνες μηχανικούς από εταιρείες όπως η Amazon, και αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας συνεχώς.

Η Netdata θα αξιοποιήσει την επένδυση για να εμπλουτίσει το λογισμικό και να αναπτύξει εμπορικές λύσεις που θα επιτρέψουν σε διαχειριστές ΙΤ συστημάτων την παρακολούθηση εφαρμογών, servers και συσκευών. Η εταιρεία μέχρι σήμερα απασχολεί 23 εργαζόμενους στα γραφεία της στην Αθήνα και στο Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ενώ σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει το προσωπικό της τους προσεχείς μήνες.