Νέα επίθεση με drone στην καρδιά της Μόσχας – Ζημιές σε κτίριο που στεγάζει υπηρεσίες ρωσικών υπουργείων

Νέα επίθεση με drone στην καρδιά της Μόσχας – Ζημιές σε κτίριο που στεγάζει υπηρεσίες ρωσικών υπουργείων
epa10776509 A view of the damaged facade of a building following a reported drone attack in Moscow, Russia, 30 July 2023. The Russian Ministry of Defense on 30 July accused Ukraine of carrying out an attack with three unmanned aerial vehicles (UAV) against facilities in Moscow, adding that the attack was foiled and the three UAVs 'were suppressed by means of electronic warfare and crashed' leaving no casualties. EPA/YURI KOCHETKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το υπουργείο Άμυνας λέει ότι κατέρριψε τρία ουκρανικά drones που επιχείρησαν να επιτεθούν στη Μόσχα, απέκρουσε επίθεση με drones στην Κριμαία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τρία ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, που επιχείρησαν να επιτεθούν στη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί και μόνο μικρής έκτασης ζημιές προκλήθηκαν στην πρόσοψη δύο κτιρίων με γραφεία στην επιχειρηματική συνοικία Moskva-Citi, δήλωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η περιοχή, που βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το Κρεμλίνο, είναι γνωστή για τα σύγχρονα πολυώροφα κτίριά της και ένα κτίριο που υπέστη ζημιές στέγαζε υπηρεσίες τριών υπουργείων της ρωσικής κυβέρνησης καθώς και διαμερίσματα κατοικιών, όπως ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ.

Το γεγονός ότι εχθρικά drones έχουν αρχίσει να φθάνουν στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας τους τελευταίους μήνες, ακόμη κι αν δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές, προκαλεί αμηχανία στις αρχές που έχουν πει στον κόσμο πως η Ρωσία έχει τον πλήρη έλεγχο αυτής που αποκαλούν “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” εναντίον της Ουκρανίας.

Το συμβάν ακολουθεί εκείνο που σύμφωνα με τη Ρωσία ήταν μια παρόμοια απόπειρα της Ουκρανίας να επιτεθεί στη Μόσχα με δύο drones την περασμένη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, ένα από τα οποία καταρρίφθηκε κοντά στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Άμυνας. Είχε πει τότε ότι θα λάβει σκληρά ανταποδοτικά μέτρα εναντίον της Ουκρανίας.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε πει μετά την απόπειρα επίθεσης της Δευτέρας πως θα ακολουθούσαν και άλλες επιθέσεις με drones. Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από το Κίεβο στο πιο πρόσφατο συμβάν.

Δεν υπάρχουν απώλειες ή τραυματισμοί“, ανέφερε ο Σομπιάνιν σε μια σύντομη δήλωση.

Οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας αναστάληκαν για λίγο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως δύο drones συνετρίβησαν στη συνοικία Moskva-Citi αφού εξουδετερώθηκαν με τη χρήση ραδιοηλεκτρονικού εξοπλισμού. Η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε άλλο ένα στον αέρα πάνω από το Οντιντσόβο στην περιοχή της Μόσχας, ανέφερε.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Ιουλίου, αποτράπηκε απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους στην πόλη της Μόσχας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι αντέκρουσε με επιτυχία επίθεση στη διάρκεια της νύχτας στη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, από 25 ουκρανικά drones τα οποία όπως είπε είτε κατέρριψε είτε τα ανάγκασε να συντριβούν. Κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν σημειώθηκαν ζημιές στο επεισόδιο στην Κριμαία, είπε.

Τζάμια και μπάζα

Μια νεαρή γυναίκα που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα, Λίγια, περιέγραψε το συμβάν στη Μόσχα.

“Οι φίλοι μου κι εγώ νοικιάσαμε ένα διαμέρισμα για να έρθουμε εδώ και να χαλαρώσουμε, και κάποια στιγμή ακούσαμε μια έκρηξη και ήταν σαν κύμα, όλοι πεταχτήκαμε πάνω”, είπε στο Reuters.

“Και στη συνέχεια υπήρχε πολύς καπνός και δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Από ψηλά, μπορούσες να δεις φωτιά”.

Τζάμια σε ένα πολυώροφο κτίριο ανατινάχθηκαν και γυαλί και μπάζα έπεσαν σε ένα τμήμα του πεζοδρομίου απο κάτω, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που ήταν στο σημείο, το οποίο αποκλείστηκε από την αστυνομία και τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Δύο drones έφθασαν στην περιοχή του Κρεμλίνου τον Μάιο στο πιο γνωστό συμβάν αυτού του είδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: