Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Γιατί ο πλανήτης φοβάται την Αμερική

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Γιατί ο πλανήτης φοβάται την Αμερική

27.612 άνθρωποι από 26 χώρες μιλούν για το τι θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους. 

Η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική ανησυχία παγκοσμίως, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη και ο φόβος για τις κυβερνοεπιθέσεις ολοένα και αυξάνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center σχετικά με τις παγκόσμιες απειλές.

Μετά από αντίστοιχες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2013 και το 2017, οι ερευνητές του Pew ρώτησαν ανθρώπους από 23 χώρες το κατά πόσο θεωρούσαν τις ακόλουθες απειλές ως «σημαντικές για τη χώρα σας»:

– Παγκόσμια κλιματική αλλαγή

– ISIS

– Κυβερνοεπιθέσεις από άλλες χώρες

– Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

– Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας

– Η δύναμη και επιρροή των ΗΠΑ

– Η δύναμη και επιρροή της Ρωσίας

– Η δύναμη και η επιρροή της Κίνας

Η Pew διαπίστωσε ότι η ανησυχία σχετικά με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή έχει αυξηθεί από το να είναι μια ανησυχία για το 53% των ερωτηθέντων το 2013, στο 63% το 2017 και τώρα- στην πιο πρόσφατη έρευνα- στο 67%. Αυτά είναι τα τέσσερα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 27.612 άνθρωποι από 26 χώρες και η οποία διεξήχθη από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2018:

  1. Η αντίληψη της δύναμης των ΗΠΑ ως απειλή συνδέεται άμεσα με τις απόψεις του Τραμπ

Συνολικά, μόνο το 25% των ερωτηθέντων ανησυχούσε για την ισχύ και την επιρροή των ΗΠΑ το 2013, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν πρόεδρος. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 38% το 2017 και τώρα βρίσκεται στο 45%. Μάλιστα, η αντίληψη των ΗΠΑ ως απειλή αυξήθηκε σε μερικές χώρες ραγδαία. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες στη Γερμανία, 29 μονάδες στη Γαλλία και 26 μονάδες στη Βραζιλία και το Μεξικό. Σε 17 χώρες από αυτές που συμμετείχαν στην έρευνα, οι άνθρωποι που είχαν ελάχιστη ή καμία εμπιστοσύνη στο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πιο πιθανό να ονομάσουν την ισχύ και την επιρροή των ΗΠΑ ως κορυφαία απειλή. Η διαφοροποίηση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των συμμάχων της Αμερικής, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, όπου οι απόψεις για τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρόεδρο έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια.

  1. Η Ρωσία εμφανίζεται ως η λιγότερο ανήσυχη σχετικά με οποιεσδήποτε απειλές

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της έρευνας, η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που ενδιαφέρονται λιγότερο για οποιαδήποτε από τις απειλές που εξετάστηκαν. Οι Ρώσοι είναι σχετικά ανήσυχοι για: τις κυβερνοεπιθέσεις από το εξωτερικό (36% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είναι μια μεγάλη απειλή), τη βορειοκορεατική πυρηνική ενέργεια (30%) και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας (40%). Όμως, οι Ρώσοι ανησυχούν περισσότερο για τον ISIS, με το 62% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι αποτελεί σοβαρή απειλή. Η απειλή αυτή ακολουθείται από αυτή της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της δύναμης και επιρροής των ΗΠΑ, η καθεμία από τις οποίες βρίσκεται στο 43%. Μόνο μία χώρα κατέταξε τη ρωσική δύναμη και επιρροή ως την κυρίαρχη απειλή της: η Πολωνία.

  1. Η Λατινική Αμερική ανησυχεί περισσότερο για την επιρροή των ΗΠΑ

Μεταξύ των τριών χωρών της Λατινικής Αμερικής που συμμετείχαν στην έρευνα (το Μεξικό, η Αργεντινή και η Βραζιλία) η παγκόσμια κλιματική αλλαγή παραμένει η κυρίαρχη ανησυχία. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη δύναμη και την επιρροή των ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερες εκεί- πάνω από το 50% σε σχέση με άλλες χώρες. Η ισχύς των ΗΠΑ ήταν η νούμερο 2 ανησυχία για το Μεξικό.

  1. Οι ΗΠΑ ανησυχούν περισσότερο για τις κυβερνοεπιθέσεις

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων Αμερικανών δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις από άλλες χώρες. Οι μόνες χώρες με ακόμα υψηλότερες απαντήσεις ήταν η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με 81% αντίστοιχα. Οι δύο αυτές χώρες ήταν επίσης από αυτές που ανησυχούσαν περισσότερο για την κινεζική δύναμη. Οι κυβερνοεπιθέσεις βρέθηκαν επίσης στην κορυφή της κατάταξης των ανησυχιών για την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική. Συνολικά, το 61% των ερωτηθέντων παγκοσμίως ανησυχεί για τις κυβερνοεπιθέσεις. Μια ανησυχία η οποία αυξήθηκε κατά 7 μονάδες από το 2017.