Νέα έρευνα για την πηγή του κορωνοϊού ζητούν οι ΗΠΑ μετά το ρεπορτάζ για την Ουχάν

Νέα έρευνα για την πηγή του κορωνοϊού ζητούν οι ΗΠΑ μετά το ρεπορτάζ για την Ουχάν
epa08224864 A scientist works at the Doherty Institute in Melbourne, Australia, 18 February 2020. According to media reports, Australian Prime Minister Scott Morrison announced that the federal government will give two million Australian dollar to local researchers to find a vaccine for the novel coronavirus (SARS-CoV-2). The disease caused by the virus has been officially named COVID-19 by the World Health Organization (WHO). The outbreak, which originated in the Chinese city of Wuhan, has so far killed more than 1,800 people with over 73,000 infected worldwide, mostly in China. EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Υγείας σε σύνοδο του ΠΟΥ.

Διεθνή και «διαφανή» έρευνα για την προέλευση της πανδημίας ζήτησαν εκ νέου οι ΗΠΑ την Τρίτη, μετά το ρεπορτάζ της Washington Post για πιθανά κρούσματα Covid-19 στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξετάζουν πληροφορίες ότι ερευνητές του εργαστηρίου είχαν παρουσιάσει αναπνευστικό νόσημα τον Νοέμβριο του 2019, έναν μήνα προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματα Covid-19. Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισαν πάντως τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η νόσος προήλθε από εργαστήριο.

Τον Μάρτιο, επιτροπή ειδικών από την Κίνα και άλλες χώρες παρουσίασε για λογαριασμό του ΠΟΥ έκθεση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το σενάριο της διαρροής από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανο».

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αμφισβητεί την έκθεση και ζητά νέα, πιο διαφανή έρευνα.

«Η Φάση 2 της μελέτης για την προέλευση της Covid-19 θα πρέπει να ξεκινήσει με όρους αναφοράς που θα είναι διαφανείς, θα στηρίζονται στην επιστήμη και θα παρέχουν στους διεθνείς ειδικούς την ανεξαρτησία να έχουν πλήρη πρόσβαση στην πηγή του ιού τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος» δήλωσε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Χαβιέρ Μπεσέρα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην ετήσια υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.

Ο Μπεσέρα δεν αναφέρθηκε ευθέως στην Κίνα και την πόλη Ουχάν όπου εμφανίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 τα πρώτα γνωστά κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Σε ερώτηση για επόμενη αποστολή, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρεκ Γιασάρεβιτς δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ότι η υπηρεσία εξετάζει τις συστάσεις της πρώτης έκθεσης σε τεχνικό επίπεδο.

«Οι τεχνικές ομάδες θα προετοιμάσουν πρόταση για τις επόμενες μελέτες που θα χρειαστεί να διεξαχθούν και θα την παρουσιάσει στον γενικό διευθυντή για να κάνει την εκτίμησή του» δήλωσε ο Γιασάρεβιτς, αναφερόμενος στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.