Aluminco: Ενισχύει τη δυναμικότητα παραγωγής με νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου

Aluminco: Ενισχύει τη δυναμικότητα παραγωγής με νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου
Με συνεχείς επενδύσεις η Aluminco ενδυναμώνει την παραγωγική της δυναμικότητα διεκδικώντας μία καλύτερη θέση στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ξεκίνησε στις αρχές του ‘80 ως μία μικρή οικογενειακή βιοτεχνία και πλέον έχει εξελιχθεί σε ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου του αλουμινίου με εξαγωγές σε 60 χώρες. Η Aluminco, στα 40 χρόνια πορείας της, προσφέρει στην παγκόσμια αγορά κορυφαία, καινοτόμα και πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου και δίνοντας έμφαση στο ισχυρό τμήμα έρευνας και ανάπτυξής της, έχει δεσμευτεί για παραγωγή «πράσινου» αλουμινίου και μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέσω προσαρμογής των κριτηρίων ESG.

Το 2021 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 38% σε σχέση με το 2020 και με τα κέρδη προ τόκων απόσβεσης φόρου και αποσβέσεων EBITDA, στα 4,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι εξαγωγικές επιδόσεις της εταιρείας αποτελούν το 55% επί του συνολικού τζίρου της εταιρείας και μεταξύ των αγορών που κατευθύνονται τα προϊόντα της Aluminco είναι αυτές των Ισραήλ, Αμερικής, Αυστραλίας, Καραϊβικής, Γαλλίας και Ιταλίας. Παράλληλα, η εταιρεία πραγματοποιεί μία νέα επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα, προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια.

Διαθέτοντας μερίδιο στα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου άνω του 15% και επενδύοντας συνεχώς στην αναβάθμιση των υποδομών της, η Aluminco έθεσε σε πλήρη λειτουργία τη νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου στην κεντρική παραγωγική μονάδας της στα Οινόφυτα. Πρόκειται για την 3η γραμμή διέλασης στη μονάδα, η οποία ενισχύει την παραγωγική ικανότητά της κατά 56%, καθώς αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες ρομποτικές τεχνολογίες, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής.

H νέα γραμμή, έχει ετήσια δυναμικότητα 10.000 τόνους προφίλ αλουμινίου, που προστίθενται στην παραγωγή 18.000 τόνων, των δύο γραμμών που προϋπήρχαν, με πρέσες που έχουν δύναμη από 1.850 έως 2.500 μετρικούς τόνους (ΜΤ). Είναι μέρος μίας σειράς σημαντικών επενδύσεων αναβάθμισης και επέκτασης των τεχνολογικών και κτηριακών υποδομών της Aluminco, επιτυγχάνοντας διαρκή ενσωμάτωση της καινοτομίας στα προϊόντα της και ποιοτική αύξηση της παραγωγής της.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αργύρης Καρράς: «Η Aluminco ενδυναμώνει την ηγετική της θέση στον κλάδο, αλλά και τη διεθνή της παρουσία, επενδύοντας συστηματικά στην καρδιά της ανάπτυξης που είναι η παραγωγική καινοτομία, παρέχοντας σύγχρονες, αξιόπιστες και ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες της. Η νέα μας επένδυση αποτυπώνει στην πράξη τη δέσμευσή μας στην αντίληψη Εταιρικής Υπευθυνότητας «A Planet to Love», για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, καθώς επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή».

Τεχνικά στοιχεία νέας γραμμής διέλασης

Η νέα γραμμή διέλασης στα Οινόφυτα ξεχωρίζει λόγω του «πράσινου» συστήματος διαχείρισης ενέργειας που διαθέτει. Το σύστημα PE.E.S.S. προσφέρει αποδοτική εξοικονόμηση με διψήφια μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Βασίζεται σε τεχνολογική καινοτομία που εξασφαλίζει μικρότερους χρόνους διακοπής της παραγωγής για συντήρηση. Ο φούρνος εξασφαλίζει εξαιρετικά υψηλή ενεργειακή απόδοση και ομοιόμορφη θέρμανση σε όλη την μπιγιέτα. Το σύστημα εντατικής ψύξης αέρα-νερού, της γραμμής, δίνει την δυνατότητα παραγωγής και πιο ιδιαίτερων και απαιτητικών κραμάτων αλουμινίου. Η διάμετρος της μπιγιέτας που διαχειρίζεται η γραμμή είναι επτά ίντσες, ενώ η δύναμη της πρέσας ισούται με 20 ΜΝ (meganewton).

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

Η επένδυση στην Β. Ελλάδα και η στρατηγική της εξωστρέφειας

Τον Δεκέμβριο του 2021 η Aluminco προχώρησε στην εξαγορά του εργοστασίου της Doral στο Καλοχώρι, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει την τέταρτη γραμμή διέλασης της εταιρείας. Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια, ενώ με την υλοποίηση της επένδυσης θα δημιουργηθούν 120 νέες θέσεις εργασίας στην Βόρεια Ελλάδα.

Το κόστος για την εξαγορά των εγκαταστάσεων της Doral, έκτασης 38.000 τ.μ., ανήλθε σε επτά εκατ. ευρώ, ενώ εννέα εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη start-up μονάδα, η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο πρώτο τετράμηνο του 2022. Με τη νέα μονάδα στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης η Aluminco υπολογίζει πως θα πετύχει αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας κατά 25% ή κατά 7.000 τόνους, όταν σήμερα αυτή φτάνει σε 35.000 τόνους.

Η Aluminco έχει αναλάβει τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς, μία πληθώρα σημαντικών έργων, με εγγύηση την υψηλή προστιθέμενη αξία και την αρχιτεκτονική υπεροχή σε κάθε έργο. Ενδεικτικά στα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία βρίσκονται, οι ουρανοξύστες Bahia στην Αλγερία, το Mega Mall της Ρουμανίας, τα ξενοδοχεία Astir Palace Athens Riviera και Mandola Rosa στην Ελλάδα και Cabrits Resort & Spa Kempinski στη Δομινίκα της Καραϊβικής, το ξενοδοχείο Grand Azuri στον Άγιο Μαυρίκιο και πολλά άλλα.