Νέα ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ζητά η Μέι

Νέα ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ζητά η Μέι

Την ίδια ώρα οι λιανέμποροι προειδοποιούν για τους κινδύνους μίας εξόδου χωρίς συμφωνία για την ασφάλεια τροφίμων. 

Η Συμφωνία για την Αποχώρηση θα πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη υποστήριξη από την Βουλή των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Πετύχαμε μία συμφωνία με την ΕΕ σε σχέση με την αποχώρηση και τη μελλοντική σχέση. Αυτή τέθηκε σε ψηφοφορία στους βουλευτές, οι οποίοι την απέρριψαν, με 230 ψήφους. Η πρωθυπουργός είναι απολύτως δεσμευμένη να γίνει η αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία, αλλά σαφώς για να κερδίσουμε κοινοβουλευτική υποστήριξη σε αυτή την συμφωνία, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές» ανέφερε.

Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις της ΕΕ για μία επαναδιαπραγμάτευση, τόνισε ότι τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν η αποχώρηση να γίνει με συμφωνία, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, ωστόσο, η συμφωνία απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο, οπότε, «εάν θέλουμε να φύγουμε με συμφωνία, θα χρειαστεί να γίνουν ορισμένες αλλαγές».

Αναφορικά με την δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία, δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τους βουλευτές προκειμένου να βρεθεί αποδεκτή λύση από το κοινοβούλιο, συνεχίζονται, και αρνήθηκε να πει κατά πόσο η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις τροπολογίες που τυχόν θα εγκριθούν αύριο, είτε είναι νομικά δεσμευτικές ή όχι.

Όπως ανακοίνωσε, η αυριανή συζήτηση για το Brexit θα ανοίξει με τοποθέτηση του υπουργού για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, και θα κλείσει αύριο το βράδυ με ομιλία της Τερέζα Μέι, μισή ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Προέτρεψε, επίσης, τον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, να επιτρέψει ένα εύρος τροπολογιών προς συζήτηση, που αντιπροσωπεύουν όλο το κοινοβούλιο.

Οι λιανέμποροι προειδοποιούν ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων 

Η ασφάλεια τροφίμων στη Βρετανία μπορεί να απειληθεί στην περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία και υποστεί απότομο πλήγμα στο εμπόριό της με την Ένωση, όπως ανακοίνωσε οργάνωση του κλάδου λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με το BBC.

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανεμπορίου (BRC) αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του BBC, αλλά δήλωσε ότι η οργάνωση έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους ενός Brexit χωρίς συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αύξησης των τιμών στα τρόφιμα.

Επικεφαλής επιχειρήσεων έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για την πιθανότητα να προκληθεί χάος στα λιμάνια στην περίπτωση που η Βρετανία δεν καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου.

Το BBC ανέφερε ότι το BRC απηύθυνε την τελευταία του προειδοποίηση σε επιστολή του προς τους βουλευτές, η οποία υπογράφεται από ομίλους σούπερ μάρκετ όπως οι Tesco, Sainsbury’s, Morrisons, Co-operative Group, Marks & Spencer και Lidl.

Σύμφωνα με το BBC, στην επιστολή επισημαίνονται οι φόβοι των εταιριών λιανικής πώλησης τροφίμων για προβλήματα στην τροφοδοσία στα τέλη Μαρτίου, σημειώνοντας ότι το 90% των μαρουλιών και το 80% της ποσότητας της ντομάτας εισάγονται από την ΕΕ αυτή την περίοδο του χρόνου.

Το BRC έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ότι ένα Brexit στο «χείλος του γκρεμού» θα παρεμπόδιζε την τροφοδοσία των τροφίμων, θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών και θα οδηγούσε εκτός αγοράς κάποιες εταιρίες λιανικής.