Νέα υπηρεσία αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων λανσάρουν οι αδερφοί Winklevoss

pixabay.com

Αν και τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin είναι έτσι σχεδιασμένα για να προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια, η ασφάλεια αυτή εξαρτάται από τη διαφύλαξη του ιδιωτικού κλειδιού από τον ιδιοκτήτη.

του Jeff John Roberts

Ο κλάδος της αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων – το αντίστοιχο της παροχής μιας τραπεζικής θυρίδας- γνωρίζει έκρηξη το τελευταίο διάστημα. Η τελευταία εταιρεία που εισέρχεται στην αγορά είναι η Gemini, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία της Gemini Custody, μιας υπηρεσίας που θα επιτρέπει σε επενδυτές και θεσμούς να «παρκάρουν» 18 διαφορετικούς τύπους κρυπτονομισμάτων.

Η Gemini, η οποία ανήκει στους Cameron και Tyler Winklevoss, προσφέρει εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη υπηρεσία για μια σειρά πελατών του δικού της ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων. Όμως, η υπηρεσία που αποκάλυψε την Τρίτη είναι κάτι εντελώς καινούργιο, προσφέροντας μια μεγαλύτερη γκάμα στοιχείων και επιτρέποντας στους πελάτες να κάνουν άμεσες αγοραπωλησίες μέσω της «ψυχρής» offline αποθήκευσης.

Αν και τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin είναι έτσι σχεδιασμένα για να προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια, η ασφάλεια αυτή εξαρτάται από τη διαφύλαξη του ιδιωτικού κλειδιού από τον ιδιοκτήτη. Το ιδιωτικό κλειδί είναι μια σειρά αλφαριθμητικών χαρακτήρων που παρέχει πρόσβαση στο ψηφιακό πορτοφόλι όπου είναι αποθηκευμένα τα κρυπτονομίσματα.

Για να προστατέψουν το ιδιωτικό κλειδί από χάκερ και εγκληματίες, πολλοί πλούσιοι ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων επιλέγουν να πληρώσουν σε υπηρεσίες αποθήκευσης ένα μικρό ποσό για να το αποθηκεύουν γι’ αυτούς. Επιπλέον, πολλοί θεσμικοί επενδυτές είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αποθέτουν τα επενδυτικά τους στοιχεία σε μια τέτοια υπηρεσία.

Αυτό εξηγεί τον αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων κρυπτονομισμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες αποθήκευσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Anchorage, μια startup που υποστηρίζεται από τη Visa και την εταιρεία venture capital Andreessen Horowitz, καθώς και ο γίγαντας των κρυπτονομισμάτων Coinbase, που πρόσφατα πλήρωσε 55 εκατομμύρια για να αγοράσει το τμήμα αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων μιας άλλης εταιρείας.

Η Gemini πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει στον κλάδο προσφέροντας καινοτόμα εργαλεία, όπως π.χ. τη δυνατότητα παρακολούθησης για ελεγκτές και άλλα τρίτα μέρη, επιτρέποντάς τους να επιβεβαιώνουν υπόλοιπα, συναλλαγές, και λοιπές δραστηριότητες. Η εταιρεία διαλαλεί επίσης τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τις εποπτικές αρχές και τις πιστοποιήσεις που έχει εξασφαλίσει από το Τμήμα Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης.

Για τη Gemini, η έναρξη της νέας υπηρεσίας είναι μια ευκαιρία να εξασφαλίσει ένα νέο κανάλι εσόδων, αλλά και την προσοχή του κλάδου των κρυπτονομισμάτων. Το ανταλλακτήριο της εταιρείας δεν έχει καταφέρει να κερδίσει κάποιο ιδιαίτερο μερίδιο αγοράς – πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δεν ελέγχει πάνω από το 1% του συνολικού όγκου αγοραπωλησιών.