Νέα «καταιγίδα» δασμών από 1ης Αυγούστου προαναγγέλλει ο Τραμπ – Στο στόχαστρο φάρμακα και μικροτσίπ
- 16/07/2025, 13:00
- SHARE

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άνοιξε νέο κεφάλαιο στην εμπορική του ατζέντα, δηλώνοντας ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς σε φαρμακευτικά προϊόντα μέχρι τα τέλη του μήνα, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και δασμοί στους ημιαγωγούς (semiconductors) σε παρόμοιο χρονικό ορίζοντα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Πίτσμπουργκ, ο Τραμπ είπε: «Μάλλον στο τέλος του μήνα, και θα ξεκινήσουμε με έναν χαμηλό δασμό, δίνοντας στις φαρμακευτικές εταιρείες περίπου έναν χρόνο να επαναφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ, και μετά θα τον αυξήσουμε πολύ».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα για τους δασμούς στους ημιαγωγούς θα είναι «παρόμοιο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι «λιγότερο περίπλοκο» να επιβληθούν δασμοί στα chips, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ήδη νωρίτερα μέσα στον μήνα, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμό 50% στον χαλκό τις επόμενες εβδομάδες και ότι οι δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 200% αφού δοθεί στις εταιρείες περιθώριο ενός έτους για να μεταφέρουν την παραγωγή τους εντός ΗΠΑ. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έρευνες στο πλαίσιο του Νόμου περί Επέκτασης Εμπορίου του 1962, ισχυριζόμενος ότι οι εισαγωγές απειλούν την εθνική ασφάλεια.
Οι δασμοί αναμένεται να επηρεάσουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Eli Lilly, η Merck και η Pfizer, οι οποίες διατηρούν παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό – γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει άμεσα το κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Αντίστοιχες ανησυχίες υπάρχουν και για τους δασμούς στους ημιαγωγούς, που εκτός από τα ίδια τα chips θα επηρεάσουν και δημοφιλή προϊόντα όπως τα laptops και smartphones εταιρειών όπως η Apple και η Samsung.
Παράλληλα, ο Τραμπ έχει στείλει επιστολές σε αρκετούς εμπορικούς εταίρους, καθορίζοντας μονομερώς τα επίπεδα δασμών σε πλήθος εισαγόμενων προϊόντων, αν και υποστήριξε ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις. Ενδεικτικά, ανακοίνωσε συμφωνία με την Ινδονησία για μείωση του δασμού από 32% σε 19%, με αντάλλαγμα αγορές ύψους $15 δισ. σε αμερικανική ενέργεια, $4,5 δισ. σε αγροτικά προϊόντα και την αγορά 50 αεροσκαφών της Boeing.
Ο Τραμπ εκτίμησε ότι μπορεί να συνάψει «δύο ή τρεις» εμπορικές συμφωνίες πριν τεθούν σε ισχύ οι λεγόμενοι «ανταποδοτικοί» δασμοί την 1η Αυγούστου, ενώ χαρακτήρισε την Ινδία ως πιθανότερη για επίτευξη συμφωνίας. Συνολικά, ανέφερε ότι βρίσκονται σε «ουσιαστικές συζητήσεις» με πέντε έως έξι χώρες, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιβολή δασμών χωρίς διαπραγματεύσεις.
«Θα έλεγα Ινδία, και έχουμε και μερικές ακόμη, αλλά πρέπει να πω, κατά βάση είμαι πολύ ικανοποιημένος με τις επιστολές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο στόχαστρο βρίσκονται και άλλοι εμπορικοί εταίροι, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που απειλείται με δασμούς 30%, ενώ σύμφωνα με τον Τραμπ, κάποιες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, έδειξαν διάθεση για διάλογο, σε αντίθεση με άλλες όπως η Ιαπωνία.
Τέλος, ο Τραμπ υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι η απειλή του να επιβάλει «δευτερογενείς» δασμούς σε εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, αν δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός με την Ουκρανία, θα μπορούσε να πλήξει τους Αμερικανούς καταναλωτές, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών για πιθανές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. «Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι όλο αυτό θα εξαφανιστεί», κατέληξε.