Νέα κατάρρευση για το τουρκικό νόμισμα, στις 9 λίρες ανά δολάριο

Νέα κατάρρευση για το τουρκικό νόμισμα, στις 9 λίρες ανά δολάριο

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρεί η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις γεωπολιτικές εντάσεις, στην επίπτωση της πολιτικής επιρροής στη νομισματική πολιτική, αλλά κυρίως στον… Erdogan, που ετοιμάζεται για επέμβαση στη Συρία.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα συνεχίζει να αποδυναμώνεται, με την ισοτιμία να αγγίζει το χαμηλό ιστορικό ρεκόρ των 9,0 έναντι του δολαρίου.

Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα μείωσε απροσδόκητα το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, στο 18%.

Οι αναλυτές αυτό το θεώρησαν μια νέα πολιτική παρέμβασης από τον Πρόεδρο Erdogan, έναν αυτοαποκαλούμενο εχθρό των επιτοκίων. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, μόλις επτά μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας φαίνεται πως δεν απολαμβάνει πλέον την εμπιστοσύνη του «σουλτάνου» και μάλλον μετρά αντίστροφα για να αναχωρήσει…

Σημειώνεται πως φέτος η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 17% έναντι του δολαρίου. 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η πορεία της τουρκικής λίρας αντικατοπτρίζει και την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι ίδιοι στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία θεωρούν ότι ασκεί απλά τη νομισματική πολιτική που επιθυμεί ο Recep Tayyip Erdogan.

«Πολλοί λίγοι αναλυτές πιστεύουν ότι κάποια στιγμή ο Erdogan θα επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει μία πραγματικά ανεξάρτητη πολιτική», τονίζει ο Peter Kinsella, ειδικός στις αγορές συναλλάγματος για την Commonwealth Bank of Australia.