Kατρακύλα για το Bitcoin- Η Amazon δεν θα το δεχθεί ως μέσο πληρωμής

Kατρακύλα για το Bitcoin- Η Amazon δεν θα το δεχθεί ως μέσο πληρωμής
Photo: pixabay.com

Έχασε» τα 40.000 δολ. το Bitcoin, μετά τη διάψευση της φημολογίας ότι ο διαδικτυακός κολοσσός λιανικής πώλησης Amazon πρόκειται να δεχθεί κρυπτονομίσματα ως μέθοδο πληρωμής μέσα στο 2021.

Ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σημειώνει πτώση, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έως και -4%, στα 37.000 δολάρια, συμπαρασύροντας τόσο το Ether όσο και το Litecoin.

Σημειώνεται πως η αγορά ταρακουνήθηκε και από το stablecoin Tether, του οποίου οι ιδρυτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις για απάτη. Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, το ξέφρενο ράλι του Bitcoin, που έφτασε ως το +11%, πυροδοτήθηκε από μια αγγελία της Amazon, βάσει της οποίας αναζητά στέλεχος για την ανάπτυξη «στρατηγικής ψηφιακού νομίσματος και blockchain», προκάλεσε ερωτήματα, με τους αναλυτές να ερίζουν σχετικά με το εάν η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε ερμηνευθεί ως αποδοχή του Bitcoin ως μεθόδου πληρωμής.

Σε αυτό το κλίσμα, οι shorts έσπευσαν να καλύψουν τις θέσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει περαιτέρω άνοδος. Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων κέρδισε πάνω από 114 δισ. δολάρια σε αξία σε 24 ώρες, σύμφωνα με δεδομένα από το Coinmarketcap.com.

Yπενθυμίζεται πως το ράλι ήρθε καθώς το bitcoin υποχώρησε πρόσφατα κάτω από τις 30.000 δολάρια, μετά από ένα παγκόσμιο sell off σε μετοχές. «Νομίζω ότι είδαμε μια περίοδο συσσώρευσης στα επίπεδα των 29-30 χιλιάδων δολαρίων, δείχνοντας μια ανοδική τάση και μια πιθανή κίνηση προς τις 40 χιλιάδες δολάρια», δήλωσε ο Vijay Ayyar, επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno.

Aπειλή μόλυνσης από Tether

Tην ίδια στιγμή, αντιμέτωπα με την κατηγορία της απάτης είναι στελέχη της εταιρείας και οι ιδρυτές του Tether, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. 

Μάλιστα, ο αντίκτυπος αυτής της αποκάλυψης ήταν τέτοιος, που το Bitcoin έχασε 1.000 δολ.

Σημειώνεται πως το Tether είχε στοχοποιηθεί εδώ και καιρό από τις αρχές, αλλά και από τους αναλυτές της αγοράς.

Η Fitch έκανε λόγο για απειλή μόλυνσης των αγορών, που θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρές πιέσεις για την επιβολή ενός ακόμα πιο αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου σε σχέση με τον νεοφυή τομέα των «σταθερών νομισμάτων».

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα stablecoins είναι κρυπτονομίσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή κάποιο νόμισμα όπως το δολάριο ή το ευρώ.

Μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτά και ως σταθερά νομίσματα.

Έχουν ονομαστεί έτσι, καθώς είναι ρυθμισμένα ώστε η τιμή τους να έχει σταθερή αξία.

Η περίπτωση Tether 

Ο προαναφερόμενος κίνδυνος μόλυνσης σχετίζεται με τα collateral των stablecoins που επιβεβαιώνουν το μέγεθος, τη ρευστότητα και τον κίνδυνο που διατρέχει αυτός που διακρατά τα συγκεκριμένα ψηφιακά assets.

Λιγότεροι κίνδυνοι δημιουργούνται από νομίσματα που υποστηρίζονται πλήρως από ασφαλή, ρευστά περιουσιακά στοιχεία. Για παράδειγμα, το USD Coin, το δεύτερο μεγαλύτερο stablecoin, υποστηρίζεται από δολάρια ΗΠΑ σε σχέση 1: 1, με τα fiat νομίσματα να διατηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ωστόσο, τα stablecoins που χρησιμοποιούν κλασματικά αποθεματικά ή υιοθετούν κατανομή περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου ρίσκου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για παράδειγμα, ηTether, ο μεγαλύτερος εκδότης stablecoin, αποκάλυψε ότι από τις 31 Μαρτίου 2021 κατείχε μόνο 26,2% σε μετρητά σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα που είχε εκδώσει. Τα υπόλοιπα αποθεματικά της ήταν δεσμευμένες καταθέσεις και κρατικά χρεόγραφα, με το το 49,6% από αυτά να είναι εμπορικά ομόλογα (CP).

Με άλλα λόγια, η Tether κατείχε στις 31 Μαρτίου 2021 εμπορικά ομόλογα 20,3 δισεκ. δολ., ενώ τα ενοποιημένα περιουσιακά της στοιχεία ανήλθαν σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια και ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με το Tether σε δολάρια ΗΠΑ έφτασαν στις 28 Ιουνίου τα 62,8 δισεκατομμύρια.