Νέα κόντρα για τον ιταλικό προϋπολογισμό: Αναθεώρηση ζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης

pixabay.com

Η διαμάχη για τον ιταλικό προϋπολογισμό συνεχίζεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ΕΕ με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να ζητούν αναθεώρηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κάλεσαν σήμερα τον συνασπισμό των λαϊκιστών που βρίσκεται στην εξουσία στην Ιταλία να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του ώστε να αποφύγει μια επώδυνη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωζώνη.

«Ελπίζω πως η Ιταλία θα πιάσει το χέρι που της τείνει η Επιτροπή λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ κατά την άφιξή του για μια σύνοδο με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο. «Υπάρχουν κανόνες στην ευρωζώνη, όλοι προσπαθούμε να τους τηρήσουμε», συνέχισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τον δρόμο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, εκτιμώντας πως μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της «αιτιολογείται» λόγω του κολοσσιαίου χρέους της (132% του ΑΕΠ).

Η έναρξη μιας «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», που δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος μιας πολύπλοκης διαδικασίας που απαιτεί την έγκριση των άλλων κρατών-μελών μπορεί να καταλήξει σε κυρώσεις που φθάνουν το 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, δηλ. περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Στο τέλος τέλος, οι κανόνες δεν είναι μόνο κάτι γραμμένο σε ένα χαρτί, έχουν σκοπό», επέμεινε ο Γερμανός υπουργός Όλαφ Σολτς.

«Η πόρτα μου είναι ανοικτή», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Είμαι έτοιμος να εξετάσω νέα στοιχεία, νέα μέτρα» που θα δείχνουν «ξεκάθαρα πως η Ιταλία είναι εντός τροχιάς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ιταλικό χρέος κινδυνεύει να καταρρίψει νέα ρεκόρ τα προσεχή χρόνια- 132,2% του ΑΕΠ το 2018, 133,7% το 2019 και 135,7% το 2020, πολύ περισσότερο από το όριο του 60% που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες- λόγω των μέτρων που έχει υποσχεθεί η ιταλική κυβέρνηση την οποία συναποτελούν η ακροδεξιά Λέγκα και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

«Δεν έχουμε ανάγκη διορθωτικά μέτρα, αν όχι θα το κάναμε», προειδοποίησε ωστόσο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο. «Διαπραγματευόμαστε τους στόχους του ελλείμματος και θα αποδείξουμε πως θα τους φθάσουμε γιατί οι στόχοι αυτοί μας τοποθετούν σε θέση ασφάλειας», είπε.

Λαγκάρντ: Η Ιταλία να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις

Η Ιταλία πρέπει να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τονώνουν την παραγωγικότητα και να ακολουθήσει μια δημοσιονομική πολιτική η οποία διατηρεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ερωτώμενη για την ιδέα της εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος με τη μορφή μίνι ομολόγων (mini-BOTS) για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών η Λαγκάρντ απάντησε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι για την πληρωμή καθυστερούμενων οφειλών που δεν απαιτούν τη δημιουργία τέτοιων εργαλείων»

H επικεφαλής του ΔΝΤ, σημείωσε ακόμα ότι η ευρωζώνη πρέπει να σχεδιάζει τον προϋπολογισμό της με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας και όχι μόνο τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης.

Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Eurogroup, η Λαγκάρντ τόνισε ακόμα πως η Ε.Ε. πρέπει να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες. «Πιστεύουμε ότι εκτός από την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση, που θα απασχολήσουν σήμερα τους υπουργούς, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη και η σταθερότητα» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η Λαγκάρντ.

«Η απλοποίηση των δημοσιονομικών κανονισμών θα βοηθούσε επίσης να αποφευχθούν οι αμφισημίες και τα περιθώρια παρερμηνείας. Το χρέος πρέπει να είναι o πυλώνας και οι δημόσιες δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ το επιχειρησιακό εργαλείο» πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα