Νέα μέτρα προστασίας κατά του Έμπολα από το υπουργείο Υγείας

Νέα μέτρα προστασίας κατά του Έμπολα από το υπουργείο Υγείας

Αυξάνονται τα νοσοκομεία υποδοχής πιθανών κρουσμάτων, ενώ νέα εγκύκλιος ορίζει μέτρα προστασίας για ταξιδιώτες και μετανάστες.

Να δέχονται και να νοσηλεύουν ύποπτα περιστατικά Έμπολα και άλλα νοσοκομεία με τις κατάλληλες υποδομές, πέρα από το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το «Σωτηρία» που έχουν ήδη οριστεί, αναφέρεται σε απόφαση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας προχώρησε με εγκύκλιό του σε επικαιροποιημένες οδηγίες για τα προληπτικά μέτρα που αφορούντην είσοδο μεταναστών στη χώρα μας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υποχρεώνει τα Κλιμάκια Ιατρικού Ελέγχου να συμπληρώνουν δελτίο διαλογής ατόμων με ιστορικό ταξιδιών στη Δ. Αφρική. Όταν βέβαια οι μετανάστες τίθενται σε υποχρεωτική παρακολούθηση για 21 ημέρες, το κλιμάκιο των γιατρών θα πρέπει να αποστέλλει καθημερινά στο ΚΕΕΛΠΝΟ ειδικό έντυπο «Ημερήσιας Δήλωσης Νεοεισερχόμενων Ατόμων από Επηρεαζόμενες χώρες».

Η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στο προσωπικό των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, των Κέντρων Κράτησης (Προαναχωρισιακών), το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, τους συνοριοφύλακες και όλους όσους εμπλέκονται στην υποδοχή μεταναστών.

Οι ευρωπαϊκές αρχές δίνει επικυρωμένες ταξιδιωτικές οδηγίες σε όσους ταξιδεύουν στις πληγείσες χώρες της Δ. Αφρικής που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο, έχουν να κάνουν με μέτρα προφύλαξης από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Έμπολα, την ευαισθησία του ιού σε κοινά απολυμαντικά, στη χλωρίνη και σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και στη σχετικά χαμηλή επικινδυνότητα λόγω της έλλειψης αερογενούς μετάδοσης.