Νέα μέτρα τα Χριστούγεννα: Σήμερα οι αποφάσεις και ανακοινώσεις

Νέα μέτρα τα Χριστούγεννα: Σήμερα οι αποφάσεις και ανακοινώσεις
epa09627321 A masked shopper passes Christmas decorations at a store in London Britain, 07 December 2021. According to his official spokesperson in Downing Street, Britain's Prime Minister Boris Johnson has told his cabinet that the Omicron variant of coronavirus appears to be more transmissible. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα αποφύγει νέο lockdown, αλλά πλέον προσανατολίζεται σε οριζόντια νέα μέτρα καθώς η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να εξαπλωθεί στη χώρα μας και τα Χριστούγεννα.

Αντίστροφη μέτρη για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού μέσα στα Χριστούγεννα, καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα κλειδώσουν σε σύσκεψη σήμερα το πρωί στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και όχι αύριο Παρασκευή, όπως γίνεται κανονικα, καθώς αύριο είναι παραμονή Χριστουγέννων. Πραγματοποιείται όμως μετά την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολογών για νέους περιορισμούς υπό το φόβο της μετάλλαξης Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι τη σκιά της επέλασης της Όμικρον και ειδικά της αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προχωρά σε εισήγηση μέτρων άμεσα όπως η χρήση μάσκας παντού αλλά και η αναβολή εορταστικών εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους.

Τα μέτρα που προτείνει η επιτροπή να έχουν άμεση εφαρμογή ειδικότερα είναι:

  • Αναβολή εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους
  • Ματς στα γήπεδα χωρίς φιλάθλους (σε επόμενο χρόνο)
  • Τακτικός έλεγχος σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας και επίσης τεστ την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ορισμένα εξ αυτών των μέτρων πάντως θα παρουσίαζαν πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή και τον έλεγχο τους, συνεπώς η κυβέρνηση καλείται να λάβει όλες τις πλευρές της κατάστασης υπόψη της.

Ανοίγει δε ξανα η συζήτηση για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με πιθανότερο σενάριο την υποχρεωτικότητα από 50 ετών και άνω, αφού το μέτρο για τους 60 και άνω έχει φέρει αποτελέσματα και με δεδομένο ότι η χώρα δίνει μάχη με το χρόνο για να χτίσει ένα πιο ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην Όμικρον. Καθώς δε η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική απέναντι στη μετάλλαξη, εξετάζονται και άλλα μέτρα ώστε να πειστούν όλο και περισσότεροι εμβολιασμένοι δις, να σπεύσουν.

Εν τω μεταξύ αν και ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα νέο lockdown είναι αναπόφευκτο, η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι θα κρατήσει ανοιχτή την αγορά και την οικονομία και κατά τις γιορτές και μετά.

Οι δηλώσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη πως σε έκθεση, την οποία έχει παραδώσει στο Μαξίμου, προβλέπει ότι η χώρα δεν θα γλυτώσει ένα νέο lockdown, εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσει η μετάλλαξη Όμικρον, προκάλεσαν αίσθηση.

Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο σημειώνουν ότι ο κ. Σαρηγιάννης δεν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν είναι μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, “αδειάζοντας” έτσι τον καθηγητή. Και επιμένουν ότι δεν έχει αλλάξει η βασική γραμμή ως προς τη διαχείριση του νέου κύματος κορονοϊού χωρίς καραντίνα, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, ενώ δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης που ένα lockdown συνεπάγεται.

Αυτή είναι άλλωστε και η γραμμή γενικότερα στην ΕΕ, αν και πολλά κράτη μέλη παίρνουν αυστηρά μέτρα και κάποια αποφασίζουν με δική τους πρωτοβουλία να πάνε σε κάποιου τύπου… lockdown light.

Με το πλαίσιο μέτρων που θα ανακοινωθει σήμερα θα γιορτάσουμε λοιπόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με τη βοήθεια και των self test, που θα διατίθενται δωρεάν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου., μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης για το ρεβεγιόν με rapid test.

Μετά το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη στρατηγική της και ως γνωστόν στο τραπέζι βρίσκονται πια εκ των πραγμάτων και άλλα οριζόντια μέτρα, δηλαδή περιορισμοί που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους, χωρίς όμως η χώρα να μπει σε κανονική καραντίνα.

Το ωράριο στην εστίαση και η τηλεργασία είναι δύο μέτρα που έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι. Η κυβέρνηση δεν θέλει να το παραδεχθεί, αλλά δέχεται και εισηγήσεις να μην ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές στις 10 Ιανουαρίου, αλλά να αναβληθεί η επιστροφή στα θρανία. Ουσιαστικά βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η κατάσταση σε δέκα ημέρες από σήμερα και στην πραγματικότητα τα αυξημένα τεστ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα δείξουν μία πιο συνολική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Πηγή: News247