Νέα μήνυση από συγγενείς θυμάτων στο Μάτι

Νέα μήνυση από συγγενείς θυμάτων στο Μάτι
Καμένοι κορμοί δέντρων σε κτήμα με καμένο σπίτι στο Μάτι Αττικής, Κυριακή 19 Αυγούστου 2018, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή στις 23 Ιουλίου αφήνοντας πίσω της 94 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε οικείες και περιουσίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στρέφεται εναντίον των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής αλλά και κατά των υπευθύνων της Περιφέρειας και των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα.

Μήνυση σε βάρος των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής αλλά και κατά των υπευθύνων της Περιφέρειας και των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα κατέθεσαν συγγενείς οκτώ θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Τη μήνυση υπογράφουν 16 συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι στρέφονται κατά του πρώην γγ Πολιτικής Προστασίας, Ιω. Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλ. Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας, Ευαγγ. Μπουρνούς, των αρμόδιων αξιωματικών του πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ και κατά των υπευθύνων του Λιμενικού Σώματος για την περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα.

Οι μηνυτές αποδίδουν στους μηνυόμενους τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο κατά συρροή, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια. Στη μήνυση γίνεται λόγος «για πλήρη εγκατάλειψη», που οδήγησε στον φρικτό θάνατο των συγγενών τους.

Σύμφωνα με τους μηνυτές, η τραγωδία εκτυλίχθηκε καθώς δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, αλλά δεν υπήρξαν και οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή του κινδύνου, όπως ο καθαρισμός των δρόμων, των πλατειών και των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα και κλαδιά, ενώ δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018), όπως προβλέπεται από τον νόμο 3013/2002 και τον «Ξενοκράτη», σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων, όπως και η πυρκαγιά.

Στη μήνυση καταγράφονται σωρεία παραλείψεων και πλήρης έλλειψη συντονισμού από την προηγούμενη της πυρκαγιάς, με δεδομένο τον υψηλότατο κίνδυνο λόγω των καιρικών φαινομένων. Επίσης, υπογραμμίζεται πως ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, όταν εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα, δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα, όταν στις 16:30 εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξή της.

Οι συγγενείς των θυμάτων περιγράφουν τις συνθήκες κάτω από τια οποίες χάθηκαν οι άνθρωποί τους και αναφερόμενοι στις περιπτώσεις των πνιγμών αποδίδουν ευθύνες σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι «θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες, και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους».

Χαρακτηρίζουν ανεύθυνο και επιπόλαιο τον ισχυρισμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ότι ήταν καταστροφή μικρής έκτασης, όταν μέχρι σήμερα υπάρχουν 98 νεκροί και μεγάλες σε έκταση δασικές καταστροφές και καταστροφές περιουσιών. «Η ΓΓ Πολτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής υποτίμησαν και υποβάθμισαν την όλη υπόθεση και για αυτό δεν υπήρξε από την αρχή η απαιτούμενη κινητοποίηση και ο συντονισμός» αναφέρεται στο δικόγραφο.

Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των 16 συγγενών, Αντώνης Φούσας, τόνισε σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ανάγκη το καταγραφικό της Πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φανεί τι τηλεφωνήματα έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της Πυροσβεστικής για να φανεί εάν υπήρχαν οχήματα στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Στο Μάτι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας