Νέα παρέμβαση Τζορτζ Κλούνεϊ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ξέρω ότι θα επιστραφούν»
- 20/05/2025, 20:20
- SHARE

Σε νέα του συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα», την οποία αναδημοσίευσε η βρετανική Daily Mail, ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, «θα συνεχίσουν να πιέζουν» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, δηλώνοντας με βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα επιστραφούν».
Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών, Τζάνετ Σάσμαν, ο ηθοποιός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλά ιστορικά αντικείμενα που πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς τους κατόχους, αλλά κανένα δεν είναι πιο σημαντικό από τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Ο Κλούνεϊ φέρεται να είχε πρόσφατη συνομιλία με την Σάσμαν, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως τα Γλυπτά «οφείλουν να επιστρέψουν στον αρχικό τους τόπο». Οι δηλώσεις του έγιναν στη Νέα Υόρκη, όπου πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο στη θεατρική μεταφορά της ταινίας Good Night, and Good Luck.
Παρά το γεγονός ότι η βρετανική νομοθεσία – και συγκεκριμένα ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 – απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του, ο Κλούνεϊ εμφανίζεται αμετακίνητος στη θέση του. Η παρέμβασή του συμπίπτει χρονικά με μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για την τύχη των Γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1817.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ελληνική οικονομία: Τα δημοσιονομικά ρεκόρ και οι απειλές που βλέπει η Κομισιόν
- Χαλά το καλό κλίμα – Η δημοσιονομική καταιγίδα στις ΗΠΑ δοκιμάζει τις αντοχές της Wall Street
Πηγή: ertnews.gr