Νέα προειδοποίηση του ΟΟΣΑ: Η βαριά φορολογία «πνίγει» τις ελληνικές επιχειρήσεις

Νέα προειδοποίηση του ΟΟΣΑ: Η βαριά φορολογία «πνίγει» τις ελληνικές επιχειρήσεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Οργανισμός βλέπει, μάλιστα, και επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Την πολύ βαριά φορολογία η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, τονίζει για άλλη μια φορά σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές για τις ελληνικές επιχειρήσεις ανακόπτουν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ πλήττουν τα έσοδά τους ακόμη και σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ 2000 και 2018 σε 76 χώρες έγιναν μειώσεις συντελεστών, σε 12 χώρες ο συντελεστής παρέμεινε σταθερός και σε 6 πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των χωρών στις οποίες μειώθηκαν οι συντελεστές αλλά αντίθετα στις χώρες που αυξήθηκαν οι συντελεστές και συγκεκριμένα από το 24% στο 29%, τη στιγμή μάλιστα που ο μέσος συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 21,4%.

Αποθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για τις προοπτικές της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι οι σύνθετοι δείκτες (Composite Leading Indicators), που αποτυπώνουν τις τάσεις των επόμενων έξι έως εννέα μηνών, δείχνουν επιβράδυνση των οικονομιών των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας. Για την Ελλάδα ο οργανισμός καταγράφει πτωτική πορεία της οικονομίας από τον Μάιο του 2018 και η οποία συνεχίζεται μέχρι και τον Νοέμβριο, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η τελευταία μέτρηση.