Νέα πρόκληση Ακάρ: Ζητά να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του Αιγαίου

Νέα πρόκληση Ακάρ: Ζητά να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του Αιγαίου
(Ξένη δημοσίευση) Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συνομιλεί τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στη διήμερη Σύνοδο υπουργών Αμύνης ΝΑΤΟ, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2018, στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο της συνόδου ο ΥΕΘΑς συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και είχε διμερείς επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, την υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Radmila Sekerinska και τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR), Στρατηγό Curtis M. Scaparrotti. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O Ακάρ ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, με στόχο αυτό να γίνει με ειρηνικά μέσα και διάλογο.

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ζητά από την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του το Σάββατο στα ΜΜΕ.

Ο Χ. Ακάρ με επιχείρημα ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών που πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένα συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων και ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη λέγοντας: «Από τον Έλληνα ομόλογό μου στα πλαίσια των ειλικρινών σχέσεών μας περιμένω να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και για αυτό το ζήτημα». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι: «η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Την ίδια στιγμή ο Ακάρ ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, με στόχο αυτό να γίνει με ειρηνικά μέσα και διάλογο. Όπως υποστήριξε πρέπει να μπει τέλος σε ενέργειες και καταστάσεις οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις ισχύουσες Συνθήκες και είναι ασυμβίβαστες με τη φιλία και την καλή γειτονία. Δήλωσε ότι τόσο σε αυτά όσο και σε άλλα ζητήματα περιμένει τα αναγκαία μέτρα από την «άλλη πλευρά» καθώς όπως ισχυρίστηκε η Τουρκία είναι «προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε επίσης και στην απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία με στόχο την προστασία της χώρας.