Νέα πρωτιά για τον ελληνικό τουρισμό: Οικολογικός προορισμός οι Λειψοί

Νέα πρωτιά για τον ελληνικό τουρισμό: Οικολογικός προορισμός οι Λειψοί
(Ξένη Δημοσίευση) Το νησί των Λειψών σε αεροφωτογραφία, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στο Αγαθονήσι και τους Λειψούς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διάκριση εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική «πράσινης» τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Λειψών.

Νέα σημαντική πρωτιά σε επίπεδο αειφορίας απέσπασαν οι Λειψοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ». Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμος Λειψών κατόρθωσε να βρίσκεται για άλλη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις πανελληνίως σε επίπεδο ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων στην κατηγορία αυτή.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η συνολική ποσότητα Αποβλήτων Ηλεκτρικού – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού που παρέδωσε ο δήμος το 2020 στην «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», προς επεξεργασία ή και προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση στις μονάδες ανακύκλωσης, είναι σχεδόν τρεις τόνοι, 2.930 κιλά ή αλλιώς 3,71 κιλά ανά κάτοικο!

Η παρούσα διάκριση, όπως τονίζεται, εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική «πράσινης» τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Λειψών που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα με πρωτοβουλία του δημάρχου και μετά από συγκέντρωση των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ, είχε αποφασιστεί ομόφωνα η κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης και η αντικατάσταση τους από ποτήρια και καλαμάκια από ανακυκλώσιμο χαρτί ή μπαμπού.

Νωρίτερα, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με τον δήμο, είχε τεθεί σε λειτουργία μηχάνημα επεξεργασίας και διάθεσης νερού (water kiosk) που στην ουσία «κατήργησε» τη μαζική κατανάλωση εκατοντάδων χιλιάδων πλαστικών μπουκαλιών.