Νέα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit μόλις παρουσίασε το Λονδίνο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μια κίνηση με στόχο να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις νέες αντιδράσεις.

Η Βρετανία προσπάθησε σήμερα να περιορίσει τις ανησυχίες για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, παρουσιάζοντας μια σειρά από σχέδια έκτακτης ανάγκης, στα οποία περιλαμβάνονται νέες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους προμηθευτές ιατρικών ειδών.

Η κυβέρνηση επικαιροποίησε τα σχέδιά της και τα δημοσίευσε σήμερα σε ένα έγγραφο 155 σελίδων με τον τίτλο «Έκθεση Ετοιμότητας για τη Μη Συμφωνία», που καλύπτει τα βήματα που ελήφθησαν σε βασικά θέματα όπως τα σύνορα, τα δικαιώματα των πολιτών, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Σε κάθε σημείο, η κυβέρνηση θα είναι ειλικρινής για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά καθώς και ξεκάθαρη για τις ευκαιρίες», δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός επικεφαλής των προετοιμασιών. «Μαζί, κυβέρνηση, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούν να εργαστούν για να ετοιμαστούν για το Brexit – και να προσμένουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση».

Διαβάστε ακόμη: «Βόμβα» Μέρκελ για το Brexit: «Εξαιρετικά απίθανη» η συμφωνία είπε στον Τζόνσον

Τα προηγούμενα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει αναφέρονταν στην πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών, καθώς και ελλείψεων σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας – αν και η κυβέρνηση είχε τότε αναφέρει ότι πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν.

Το σημερινό έγγραφο, που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει ήδη ανακοινωθέντα μέτρα έκτακτης ανάγκης και συμβουλές προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθορίζει τη δημιουργία μιας νέας «Μονάδας Στήριξης» προκειμένου να βοηθήσει τους προμηθευτές ιατρικών ειδών να προετοιμαστούν.

«Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες έχουν έτοιμα τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για τις ρυθμίσεις στα σύνορα ενόψει του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, εάν αποχωρήσουμε χωρίς μια συμφωνία», όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο. «Αυτές οι ομάδες ειδικών θα είναι σε θέση να δώσουν στους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στους κλάδους υγείας και κοινωνικής πρόνοιας επικαιροποιημένες συμβουλές και πρακτικές οδηγίες για τα βήματα που χρειάζεται να κάνουν προκειμένου να προετοιμαστούν».