Νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο

Νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο

Σενάρια πρόωρων εκλογών μεταδίδουν τα ΜΜΕ, όπως οι εφημερίδες «Παραπολιτικά» και τα «Τα Νέα».

«Εισήγηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο» αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Παραπολιτικά» με τον εξής τίτλο: «Σχέδιο Αποστρατείας του Αλέξη Τσίπρα».

Η εφημερίδα αναλύει και τον στόχο του σεναρίου, ο οποίος είναι «να μη σηκώσει κεφάλι ο Τσίπρας» και να «υποχρεωθεί σε πέντε ήττες σε λιγότερο από δύο χρόνια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρά τις εισηγήσεις υπέρ της «εξαντλήσεως της τετραετίας», πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη προκρίνουν εσπευσμένες εκλογές (τον Σεπτέμβριο αυτής της χρονιάς και όχι της επόμενης) «προκειμένου να μη χαθεί το πολιτικό κεφάλαιο της ΝΔ».

Η εφημερίδα «Τα Νέα», επιβεβαιώνει τα «δύο καυτά σενάρια για πρόωρες κάλπες» στην πρώτη της σελίδα. Το δημοσίευμα «γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης εξετάζει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό που θα ακυρώσει στην πράξη την απλή αναλογική». Ο αιφνιδιασμός αυτός, όπως λένε και οι δύο εφημερίδες, θα λάβει χώρα είτε τον φθινόπωρο του 2020, είτε το καλοκαίρι του 2021.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε βάλει «φρένο» στα σενάρια από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην κοπή της πίτας 31 Ιανουαρίου.

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον κύκλο του έργου της και θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Τότε, όπως είπε θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της επόμενης τετραετίας. «Η δουλειά μας είναι να τιμούμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και να εξαντλήσουμε την τετραετία ώστε το 2023 να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στον Ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, τον απολογισμό του έργου μας και τι θέλουμε να κάνουμε για την επόμενη τετραετία» ανέφερε.

Ωστόσο σενάρια υπάρχουν και για ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τις κυβερνητικές αλλαγές λίγο πριν ή αμέσως μετά το Πάσχα που απέχει ακριβώς δύο μήνες από σήμερα.

Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε μπορεί να είναι μεγάλος, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα του καθώς έχει διαπιστώσει ορισμένες δυσλειτουργίες κυρίως όσον αφορά τον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών.

Μπορεί στο Μαξίμου να έχουν καταλήξει ως ένα βαθμό στα πρόσωπα, αλλά εκείνο στο οποίο δεν έχουν καταλήξει είναι στον χαρακτήρα του ανασχηματισμού. Αν δηλαδή θα είναι διορθωτικός ή σαρωτικός. Τα τελευταία σενάρια πάντως κάνουν λόγο για μετρημένες αλλαγές οι οποίες θα έχουν ως στόχο την καλύτερη αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.