«Νέα συμφωνία για τη μετανάστευση» επιθυμεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Νέα συμφωνία για τη μετανάστευση» επιθυμεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
epa07720999 German Defense Minister Ursula von der Leyen and nominated President of the European Commission speaks after a vote at the European Parliament in Strasbourg, France, 16 July 2019. European Parliament voted in favor of Ursula von der Leyen as the new President of the European Commission. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε την έννοια της κατανομής των υποχρεώσεων. Γνωρίζουμε ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι γεωγραφικά εκτεθειμένες», ανέφερε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν.

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε σήμερα από τη Ρώμη την πρόθεση της να προτείνει μια «νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο», για τη βελτίωση των προσπαθειών κατανομής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θέλω να προτείνω ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, χρειαζόμαστε μια νέα λύση», δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. «Θέλουμε οι διαδικασίες μας να είναι αποτελεσματικές αλλά και ανθρωπιστικές – δεν είναι εύκολο έργο, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν. «Είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε την έννοια της κατανομής των υποχρεώσεων. Γνωρίζουμε ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι γεωγραφικά εκτεθειμένες: είναι θεμελιώδες να κατορθώσουμε να εγγυηθούμε την αλληλεγγύη της ΕΕ» στις χώρες αυτές, ανέφερε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν που προβαίνει σε προπαρασκευαστικές επισκέψεις σε πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ, ενόψει της έναρξης της θητείας της την 1η Νοεμβρίου.

Ο Κόντε επαναδιατύπωσε τη θέση της Ρώμης ότι «δεν είναι δυνατόν το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών να συνεχίσει να βαραίνει την πρώτη χώρα όπου φθάνουν οι μετανάστες». Ενώ η φον ντερ Λάιεν βρισκόταν στην Ρώμη, 163 μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης, βρίσκονταν αποκλεισμένοι σε δύο διασωστικά πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, που συνεχίζουν να πλέουν κοντά στα ιταλικά και μαλτέζικα χωρικά ύδατα προς αναζήτηση ασφαλούς λιμανιού.

Η ιταλική λαϊκιστική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα λιμάνια της σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες, ισχυριζόμενη ότι μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν έχει επιδείξει αλληλεγγύη στον τομέα αυτό. Οι βαθιές διαιρέσεις εντός της ΕΕ αναφορικά με την κατανομή των προσφύγων έχουν καταστήσει αδύνατη μέχρι σήμερα οποιαδήποτε μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που δίνει στις χώρες άφιξης την ευθύνη για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.