Νέα στοιχεία για το χημικό της οπλοστάσιο παρέδωσε η Συρία

Νέα στοιχεία για το χημικό της οπλοστάσιο παρέδωσε η Συρία

Συνεχίζεται η ελεγχόμενη υποβολή πληροφοριών από το συριακό καθεστώς, ενώ ο πρόεδρος Άσαντ διαψεύδει εκ νέου τη χρήση χημικών όπλων.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η Συρία παρέδωσε στους διεθνείς επιθεωρητές περισσότερες πληροφορίες για το χημικό της οπλοστάσιοΓια την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αχμέτ Ουζουμτζού το εκτελεστικό συμβούλιο της υπηρεσίας.

«Η νέα υποβολή ελέγχεται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι, που πρόσθεσε ότι ο Ουζουμτζού αναμένεται να ενημερώσει σχετικά τις χώρες μέλη του ΟΑΧΟ την Τρίτη.

Νωρίτερα ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι οι επιθεωρητές του οργανισμού, αρμόδιοι για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας που βρίσκονται στη χώρα, έχουν σημειώσει «ενθαρρυντική πρόοδο» και ελπίζουν να είναι σε θέση να θέσουν σε αχρηστία εξοπλισμό που σχετίζεται με το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού την επόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διέψευσε για μία ακόμη φορά ότι ο στρατός του έκανε χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου σε περιοχές κοντά στη Δαμασκό που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. Παράλληλα, ο Άσαντ σημείωσε μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Halk-TV ότι τα χημικά όπλα της Συρίας βρίσκονται στα χέρια «ειδικών δυνάμεων», που είναι και οι μοναδικές που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ξεπερνούν τους 115.000 οι νεκροί του συριακού εμφυλίου