Νέα στρατηγική της Κομισιόν στην Κοινή Αγορά της ΕΕ – 12 απαντήσεις και ερωτήσεις
- 21/05/2025, 13:53
- SHARE

Η Κομισιόν υποστηρίζει πως κινείται στην άρση των φραγμών σχετικά με την Ενιαία Αγορά για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη αποτελούν «μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν και να επενδύουν».
Η επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα έναν «οδηγό» 12 ερωτήσεων και απαντήσεων για τις αλλαγές και τη σημασία που έχει το πλαίσιο της Κοινής Αγοράς.
Αναλυτικά:
1. Γιατί η Επιτροπή δημοσιεύει τώρα μια νέα στρατηγική για την ενιαία αγορά;
Η ενιαία αγορά είναι η ευρωπαϊκή εγχώρια αγορά μας. Από την ίδρυσή της πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, υπήρξε η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, της ευημερίας και της αλληλεγγύης μας. Η ενιαία αγορά προωθεί την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των προσώπων και των κεφαλαίων. Προσφέρει ευκαιρίες και ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη· ενσαρκώνοντας τις αξίες της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Σήμερα, η ενιαία αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία, αξίας 18 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας το ΑΕΠ της ΕΕ κατά τουλάχιστον 3-4%.
Η ενιαία αγορά στηρίζει τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι των αυξανόμενων παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και ενός ολοένα και πιο απρόβλεπτου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Προσφέρει ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται περισσότερο μεταξύ τους σε διασυνοριακό επίπεδο, συμβάλλοντας στην απορρόφηση εξωτερικών κλυδωνισμών και προστατεύοντάς τις από τις παγκόσμιες αβεβαιότητες.
Παρά την πρόοδο, ωστόσο, η ενιαία αγορά παραμένει κατακερματισμένη, εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό της. Αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, η Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να λειτουργούν και να επενδύουν σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Η παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις για να ευημερήσουν στην Ευρώπη θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και θα στηρίξει τη στρατηγική αυτονομία και την ασφάλειά μας σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς.
2. Τι διαφοροποιεί τη νέα στρατηγική για την ενιαία αγορά από προηγούμενες πρωτοβουλίες για την ενιαία αγορά;
Η στρατηγική για την ενιαία αγορά αντικατοπτρίζει μια νέα παγκόσμια κατάσταση και μια νέα προσέγγιση. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η ενιαία αγορά και να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό της. Στη βάση της βρίσκεται μια νέα προσέγγιση για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, η οποία βασίζεται σε μια νέα σύμβαση με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Προβλέπει μεγαλύτερη ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ενιαίας αγοράς ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες· αλλά και μεγαλύτερη προστασία και ενδυνάμωση τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους καταναλωτές.
Η νέα μέθοδος για την ευρωπαϊκή αγορά μας επικεντρώνεται στη μείωση των εμποδίων, αρχής γενομένης από τα «τρομερά δέκα», τα πλέον επιβλαβή εμπόδια που παρακωλύουν το εμπόριο και τις επενδύσεις· για την τόνωση της ευρωπαϊκής αγοράς υπηρεσιών· εστίαση στις ΜΜΕ και προώθηση της ψηφιοποίησης και της απλούστευσης. Ζητεί επίσης να αυξηθεί η πολιτική και εθνική ανάληψη ευθύνης για τη βελτίωση της εφαρμογής και της επιβολής των συμφωνημένων πολιτικών και εκμεταλλεύεται την άμεση σχέση μεταξύ των δαπανών της ΕΕ και της κανονιστικής μεταρρύθμισης. Είναι σημαντικό ότι η νέα προσέγγιση προσφέρει επίσης μεγαλύτερη προστασία, λειτουργώντας ως ασπίδα έναντι των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
3. Ποια είναι τα κύρια μέτρα που προτείνει η στρατηγική;
Η στρατηγική υποβάλλει προτάσεις για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων φραγμών στην ενιαία αγορά, με έμφαση στους 10 πλέον επιβλαβείς φραγμούς που εντοπίστηκαν. Οι εντοπισθέντες φραγμοί αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα ειδικής διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η οποία συμπληρώνει άλλες αναλύσεις σχετικά με την ενιαία αγορά, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την ενιαία αγορά και την ανταγωνιστικότητα.
Φέρνει επίσης μια νέα δυναμική στην ενιαία αγορά υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι τομείς υπηρεσιών. Επιπλέον, προτείνονται ειδικά μέτρα για να διευκολυνθεί η λειτουργία των ΜΜΕ στην ενιαία αγορά, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξή τους και ενθαρρύνοντας την επέκτασή τους.
Η στρατηγική αποσκοπεί επίσης στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της ψηφιοποίησης και της προώθησης της χρήσης ψηφιακών εργαλείων εξ ορισμού. Άλλα μέτρα απλούστευσης παρουσιάζονται στη δέσμη μέτρων απλούστευσης «Omnibus», η οποία δημοσιεύεται σήμερα παράλληλα με τη στρατηγική. Τέλος, η στρατηγική επικεντρώνεται επίσης στην καλύτερη επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς.
4. Ποια είναι τα 10 τρομερά εμπόδια;
Η Επιτροπή εντόπισε μια σειρά από «τρομερούς δέκα» φραγμούς στην ενιαία αγορά βάσει εκτενών διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη:
- Περίπλοκη επιχειρηματική εγκατάσταση και λειτουργία
- Υπερβολικά περίπλοκοι κανόνες της ΕΕ
- Έλλειψη οικειοποίησης της ενιαίας αγοράς από τα κράτη μέλη
- Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων
- Μεγάλες καθυστερήσεις στον καθορισμό προτύπων που επιβαρύνουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα
- Κατακερματισμένοι κανόνες για τις συσκευασίες, την επισήμανση και τα απόβλητα
- Παρωχημένοι εναρμονισμένοι κανόνες για τα προϊόντα και έλλειψη συμμόρφωσης των προϊόντων
- Περιοριστική και αποκλίνουσα ρύθμιση των εθνικών υπηρεσιών
- Επαχθείς διαδικασίες για την προσωρινή απόσπαση εργαζομένων
- Εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού
Η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα τους ανωτέρω φραγμούς. Συχνά, τα εμπόδια αυτά αποτελούν ακούσια συνέπεια θεμιτών ανησυχιών πολιτικής. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση των εμποδίων δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της ενιαίας αγοράς για υψηλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα που προστατεύουν τους πολίτες και τους εργαζομένους.
5. Ποια είναι τα κύρια μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων;
Η Επιτροπή προτείνει την αντιμετώπιση των πλέον επιβλαβών «τρομερών 10» φραγμών που παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών. Οι εντοπισθέντες φραγμοί που σχετίζονται με τα εμπορεύματα είναι οι ακόλουθοι:
- Κατακερματισμένοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες, την επισήμανση και τα απόβλητα: Η Επιτροπή θα καταστήσει τις ετικέτες των προϊόντων σαφέστερες και πιο προσβάσιμες. Στο μέλλον, οι ψηφιακές ετικέτες που χρησιμοποιούν κωδικούς QR θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα, καθιστώντας παράλληλα απλούστερη τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τους κανόνες επισήμανσης. Το ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος είναι ένας περιέκτης για πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ετικετών, και θα εφαρμοστεί σταδιακά με στόχο την τελική χρήση του σε ολόκληρη τη νομοθεσία της ΕΕ για τα προϊόντα. Επιπλέον, η Επιτροπή θα προτείνει την εναρμόνιση και την απλούστευση των απαιτήσεων που σχετίζονται με τα συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού (ΔΕΠ), τα οποία καλύπτουν τη διαχείριση των προϊόντων τους στο τέλος του κύκλου ζωής τους, μεταξύ άλλων προτείνοντας μια ψηφιακή μονοαπευθυντική θυρίδα για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων και ακόμη νωρίτερα/άμεσα την άρση των αδικαιολόγητων απαιτήσεων για εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους από τα συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού και τη μείωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων.
- Παρωχημένοι κανόνες για τα προϊόντα και ανεπαρκείς ικανότητες εποπτείας της αγοράς στα κράτη μέλη: η Επιτροπή προτείνει καλύτερο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ των δραστηριοτήτων των εθνικών αρχών εποπτείας της αγοράς. Η Επιτροπή προτίθεται επίσης να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για τα προϊόντα, το λεγόμενο νέο νομοθετικό πλαίσιο, και να το προσαρμόσει στις νέες πραγματικότητες.
- Μεγάλες καθυστερήσεις στον καθορισμό προτύπων, οι οποίες καθιστούν πολύπλοκη και δαπανηρή για τις επιχειρήσεις την απόδειξη της συμμόρφωσής τους με τους κανόνες της ΕΕ: η Επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει τον κανονισμό για την τυποποίηση με σκοπό την ενίσχυση της ταχύτητας και της ευελιξίας της διαδικασίας τυποποίησης, τη διασφάλιση πιο ισορροπημένης συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών, ιδίως για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις ΜΜΕ, την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βελτίωση της πρόσβασης σε πρότυπα και την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παγκόσμιου φορέα καθορισμού προτύπων. Εν τω μεταξύ, η δέσμη μέτρων Omnibus που εγκρίθηκε σήμερα μαζί με την παρούσα στρατηγική θα επιτρέψει στην Επιτροπή να θεσπίσει κοινές προδιαγραφές τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να αποδεικνύουν ότι συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα πρότυπα.
- Εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού: η Επιτροπή θα αναπτύξει εργαλεία για την αντιμετώπιση ορισμένων εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Όταν είναι επιζήμιο και αδικαιολόγητο, το TSC μπορεί να περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών και να συμβάλλει σε σημαντικές διαφορές τιμών μεταξύ των προϊόντων σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως για τα καθημερινά καταναλωτικά αγαθά, καλύπτοντας καταστάσεις πέραν εκείνων που καλύπτονται από τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.
6. Τι προτείνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των πλέον επιβλαβών φραγμών στο διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών;
Αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών, η Επιτροπή βοηθά τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι σχετικοί φραγμοί είναι οι ακόλουθοι:
- Περιοριστικοί και αποκλίνοντες εθνικοί κανονισμοί για τις υπηρεσίες: για να ξεπεραστεί αυτός ο βασικός φραγμός, η Επιτροπή προτείνει να διευκολυνθεί η προσωρινή διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, ενδεχομένως με την εναρμόνιση των συστημάτων έγκρισης και πιστοποίησης των υπηρεσιών, εφόσον βασίζονται στο δίκαιο της ΕΕ.
- Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων: για να βοηθήσει τους πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν σε άλλα κράτη μέλη, η στρατηγική προτείνει να προωθηθεί η χρήση ψηφιακών εργαλείων και να επεκταθούν τα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης, για παράδειγμα με βάση το κοινό πλαίσιο κατάρτισης, ώστε να καταστούν οι αναγνωρίσεις ταχύτερες και ευκολότερες.
- Επαχθείς διαδικασίες για τις εταιρείες όσον αφορά την προσωρινή διασυνοριακή απόσπαση εργαζομένων: εκτός από τις εν εξελίξει εργασίες για τη δημιουργία πύλης της ΕΕ για την απλούστερη δήλωση της απόσπασης εργαζομένων, η στρατηγική θα εξετάσει μέτρα για τη διευκόλυνση της προσωρινής διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών. Θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο ανάπτυξης του ευρωπαϊκού διαβατηρίου κοινωνικής ασφάλισης (ESSPASS) σε ολόκληρη την ενιαία αγορά και ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA).
Οι δράσεις αυτές θα συμπληρωθούν από τομεακές δράσεις στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης για τις υπηρεσίες.
7. Γιατί προτείνει η Επιτροπή μια νέα προσέγγιση για τον τομέα των υπηρεσιών και τι προβλέπεται;
Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών δεν λειτουργεί πλήρως και οι περισσότεροι φραγμοί που εμποδίζουν το εμπόριο υπηρεσιών δεν έχουν αλλάξει εδώ και 20 χρόνια, η στρατηγική παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση για την εισαγωγή νέου δυναμισμού στην αγορά υπηρεσιών της ΕΕ. Με μια νέα προσέγγιση τομεακής πολιτικής, η στρατηγική προτείνει την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν ειδικά μεμονωμένους τομείς, εστιάζοντας σε εκείνους που έχουν υψηλή οικονομική αξία και σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η προσέγγιση αυτή θα συμπληρώσει την υφιστάμενη οριζόντια προσέγγιση πολιτικής.
Η στρατηγική καθορίζει σχέδια δράσης στον κατασκευαστικό τομέα, προτείνοντας νόμο για τις κατασκευαστικές υπηρεσίες το 2026. Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης μια νέα πράξη για την παράδοση με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και την παράδοση δεμάτων. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με τη βιομηχανία, βοηθώντας τις εταιρείες να προσφέρουν υπηρεσίες εγκατάστασης, συντήρησης ή επισκευής για τα προϊόντα που πωλούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η στρατηγική προβλέπει επίσης την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για τη στήριξη των κρατών μελών όσον αφορά την απαλλαγή των ρυθμιζόμενων επιχειρηματικών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των νομικών, λογιστικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών) από περιττές κανονιστικές ρυθμίσεις. Προτείνει επίσης να διασφαλιστεί η αναλογικότητα όσον αφορά τη ρύθμιση του λιανικού εμπορίου. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμπληρώσουν τις ειδικές δράσεις που αναλαμβάνει η Επιτροπή για να εξασφαλίσει την καλύτερη ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
8. Ποια άλλα εμπόδια αντιμετωπίζει η Επιτροπή με την παρούσα στρατηγική;
Η στρατηγική αναγνωρίζει τους φραγμούς που σχετίζονται με την εγκατάσταση και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, οι οποίοι προκαλούνται από πολύπλοκες εθνικές απαιτήσεις. Για την αντιμετώπισή τους, η Επιτροπή θα θεσπίσει το λεγόμενο 28ο καθεστώς για το ευρωπαϊκό εταιρικό δίκαιο, ώστε να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να συστήνονται ψηφιακά και να λειτουργούν σύμφωνα με κοινούς κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ (π.χ. όσον αφορά τις σχετικές πτυχές του φορολογικού, εργατικού και πτωχευτικού δικαίου). Η Επιτροπή θα διευκολύνει επίσης τις διασυνοριακές μεταβιβάσεις επιχειρήσεων.
Η στρατηγική αποσκοπεί επίσης στην αντιμετώπιση της ασυνεπούς εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο, η οποία μπορεί να δημιουργήσει περιττά εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Η Επιτροπή εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κανόνες της μπορούν να συμβάλουν σε αυτά τα εμπόδια και λαμβάνει μέτρα για την απλούστευσή τους. Για να επιτευχθεί αυτό, η Επιτροπή εγκρίνει σειρά δεσμών μέτρων απλούστευσης για τη μείωση του διοικητικού φόρτου. Επιπλέον, η Επιτροπή θα εξορθολογίσει τους κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την άμυνα, ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικοί και προσβάσιμοι.
9. Ποιες δράσεις προβλέπονται για τη στήριξη των ΜΜΕ ώστε να επωφεληθούν από την ενιαία αγορά;
Οι ΜΜΕ επηρεάζονται συχνά σε μεγάλο βαθμό από πολύπλοκους κανόνες και κανονισμούς που διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των ΜΜΕ στην πλοήγηση στην ενιαία αγορά και στην αξιοποίηση των ευκαιριών της.
Η Επιτροπή εισάγει ένα διαδικτυακό εργαλείο ταυτοποίησης ΜΜΕ, το οποίο θα επιτρέπει στις ΜΜΕ να αποδεικνύουν εύκολα το καθεστώς τους. Το εργαλείο αυτό, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, θα βοηθήσει τις ΜΜΕ να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ και να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να ζητείται από τις ΜΜΕ να επιβεβαιώνουν το καθεστώς τους μόνο σε εξαιρετικές και αιτιολογημένες περιπτώσεις. Το δίκτυο απεσταλμένων για τις ΜΜΕ θα παρέχει μια πλατφόρμα για την προώθηση μέτρων στήριξης των ΜΜΕ στο διασυνοριακό εμπόριο. Επιπλέον, η Επιτροπή θα αναπτύξει μια εθελοντική προσέγγιση για να βοηθήσει τις ΜΜΕ να επιδείξουν τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα και να βελτιώσουν την πρόσβασή τους σε βιώσιμη χρηματοδότηση.
Σήμερα, η Επιτροπή εισάγει επίσης νέο ορισμό για τις μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (SMC), ο οποίος εφαρμόζεται σε εταιρείες με λιγότερους από 750 εργαζομένους και κύκλο εργασιών έως 150 εκατ. ευρώ ή συνολικό ενεργητικό έως 129 εκατ. ευρώ. Οι χώρες της νότιας Μεσογείου θα επωφεληθούν από απλουστευμένες απαιτήσεις βάσει ορισμένων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, γεγονός που θα διευκολύνει την επέκταση των επιχειρήσεών τους. Για να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της Επιτροπής στηρίζουν τις ΜΜΕ, η στρατηγική εξαγγέλλει την ανάπτυξη φιλικών προς τις ΜΜΕ διατάξεων που θα λαμβάνονται συστηματικά υπόψη κατά την κατάρτιση και τη διαπραγμάτευση νομοθεσίας. Η Επιτροπή θα διενεργήσει επίσης έλεγχο ΜΜΕ για όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες. Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει την τελευταία ετήσια έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ, η οποία προβλέπει αύξηση της αξίας των ΜΜΕ και της απασχόλησης φέτος.
10. Πώς θα συμβάλει η στρατηγική στη βελτίωση της ψηφιοποίησης στην ενιαία αγορά;
Πολλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όταν προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες και να ολοκληρώσουν διοικητικά καθήκοντα στο διαδίκτυο. Ακόμη και όταν υπάρχουν διαθέσιμες ψηφιακές διαδικασίες, η πολύπλοκη νομοθεσία, οι παρωχημένοι μορφότυποι δεδομένων και τα αναποτελεσματικά συστήματα ΤΠ δυσχεραίνουν την ψηφιακή συμμόρφωση των πολιτών και των επιχειρήσεων με τους κανόνες της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η μετάβαση από μια ενιαία αγορά που βασίζεται σε έγγραφα σε μια ενιαία αγορά που βασίζεται σε δεδομένα. Για να υποστηριχθεί αυτό, η Επιτροπή προτείνει σήμερα την περαιτέρω ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής πύλης ως υπηρεσίας μίας στάσης για την πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες υποστήριξης, καθώς και την προώθηση της διαθεσιμότητας του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ» για τις διοικητικές διαδικασίες. Η Επιτροπή θα διερευνήσει επίσης την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (IMI) για τον συντονισμό μεταξύ των δημόσιων αρχών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα επεξεργαστεί μέτρα για την περαιτέρω ψηφιοποίηση, τυποποίηση και απλούστευση των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Επιπλέον, η Επιτροπή θα προτείνει επίσης την εφαρμογή του ψηφιακού διαβατηρίου προϊόντος (DPP), το οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά στον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό για βιώσιμα προϊόντα (ESPR), σε ολόκληρη τη σχετική υφιστάμενη και νέα νομοθεσία της ΕΕ. Το DPP θα χρησιμεύσει ως ψηφιακός περιέκτης για ψηφιακές ετικέτες, τεκμηρίωση συμμόρφωσης, οδηγίες, εγχειρίδια και άλλη τεχνική τεκμηρίωση που απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Η Επιτροπή προτείνει να γίνει αυτό στο πλαίσιο της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τα προϊόντα (που ονομάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο), προσαρμόζοντας τους υφιστάμενους εναρμονισμένους κανόνες της ΕΕ για τα προϊόντα. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό πορτοφόλι επιχειρήσεων θα καθιερώσει ψηφιακή ταυτότητα για τους οικονομικούς φορείς. Θα καταστήσει δυνατή την ανταλλαγή επαληθευμένων δεδομένων και διαπιστευτηρίων και ενός νομικά έγκυρου διαύλου κοινοποίησης, επιτρέποντας απρόσκοπτες αλληλεπιδράσεις με τις δημόσιες διοικήσεις και μειώνοντας το κόστος της κανονιστικής συμμόρφωσης.
11. Πώς σχεδιάζει η στρατηγική να βελτιώσει την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς και να ενισχύσει την εθνική οικειοποίηση;
Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ενιαία αγορά, πρέπει να επιβάλλουμε τους κανόνες της με προορατικό και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών της ΕΕ, από το εθνικό έως το τοπικό επίπεδο. Για να επιτευχθεί αυτό, η Επιτροπή προτείνει κάθε χώρα της ΕΕ να διορίσει έναν εκπρόσωπο υψηλού επιπέδου, γνωστό ως «Single Market Sherpa», για να προωθήσει την εφαρμογή των κανόνων της ενιαίας αγοράς και να συμβάλει στην άρση των εθνικών φραγμών. Η Επιτροπή θα φέρνει τακτικά σε επαφή τους εκπροσώπους αυτούς για να διευκολύνει τη συνεργασία και να ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές. Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τις χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν μια πιο προορατική προσέγγιση για την πρόληψη της εμφάνισης νέων κανονιστικών φραγμών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων κοινοποίησης και την προσεκτική αξιολόγηση του δυνητικού αντικτύπου των νέων εθνικών κανόνων. Εάν χρειαστεί, η Επιτροπή θα προτείνει νέα νομοθεσία, όπως μια πράξη για την πρόληψη των εμποδίων στην ενιαία αγορά, για την αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων που προκύπτουν. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να ενισχύσουν τα οικεία κέντρα SOLVIT, τα οποία συμβάλλουν στην επίλυση μεμονωμένων εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες όταν δραστηριοποιούνται διασυνοριακά. Η Επιτροπή θα δώσει συνέχεια σε τυχόν συστημικά ζητήματα που εντοπίστηκαν από το SOLVIT και θα υιοθετήσει μια πιο στρατηγική προσέγγιση για την επιβολή της νομοθεσίας, εστιάζοντας σε βασικούς τομείς που περιγράφονται στο ετήσιο θεματολόγιο για την επιβολή της νομοθεσίας για την ενιαία αγορά. Συνεργαζόμενοι και υιοθετώντας μια προορατική προσέγγιση όσον αφορά την επιβολή, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ενιαία αγορά αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές της και αποφέρει απτά οφέλη στις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ.
12. Πώς μπορεί μια καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς να συμβάλει σε μια ισχυρότερη ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο;
Μια ισχυρή ενιαία αγορά δίνει στην Ευρώπη ισχυρή φωνή σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτρέποντας στην ΕΕ να παραμείνει ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος για χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις σε παγκόσμιο επίπεδο και εντός της περιοχής. Για να συμπληρωθεί η πρόσβαση στην ενιαία αγορά που παρέχεται στις χώρες ΕΟΧ-ΕΖΕΣ, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο δομημένο πλαίσιο για την ενίσχυση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας μέσω «αυτοκινητόδρομων» της ενιαίας αγοράς. Αυτές θα ενθαρρύνουν την κανονιστική ευθυγράμμιση και θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση των βιομηχανιών τους στις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας πριν από την πλήρη προσχώρηση.
Επιπλέον, ενώ η ΕΕ είναι και θα παραμείνει μία από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο, το παγκόσμιο εμπόριο έχει αλλάξει δραστικά από αθέμιτες πρακτικές, αδικαιολόγητους δασμούς και στρεβλωτικές επιδοτήσεις ορισμένων τρίτων χωρών. Για να αποκατασταθούν οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και επειδή η ενιαία αγορά δεν μπορεί να είναι ο εξαγωγικός προορισμός της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που προκαλείται από το κράτος και των εκτροπών του εμπορίου, η ΕΕ θα αξιοποιήσει πλήρως, όποτε είναι αναγκαίο, τα εργαλεία εμπορικής άμυνας (συμπεριλαμβανομένων των διασφαλίσεων) και τους αιτιολογημένους δασμούς.