Νέα τουρκική NAVTEX εξέδωσε η Άγκυρα για ασκήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Νέα τουρκική NAVTEX εξέδωσε η Άγκυρα για ασκήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο
epa07850303 A handout photo made available by the Turkish Defence Minister press office shows National seismic exploration vessel Oruc Reis sails on the Eastern Mediterranean, Turkey, 18 September 2019. National seismic exploration vessel Oruc Reis reached the planned research area in the Eastern Mediterranean by taking iron from Antalya on 17 September. EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα NAVTEX θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου.

Σε νέες προκλήσεις προχωρά η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού εξέδωσε νέα NAVTEX, την ημέρα που λήγει η επέκταση της NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα NAVTEX θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε από τον τουρκικό σταθμό της Αττάλειας.

Η τουρκική άσκηση θα πραγματοποιηθεί, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στα ανοιχτά του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), βορειοανατολικά της Κύπρου.

Η νέα Navtex περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκινώντας ακριβώς από το σημείο που οριοθετείται το ανατολικό άκρο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική Navtex. «Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», πρόσθεταν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η NAVTEX

TURNHOS N/W : 1085/20

MEDITERRANEAN SEA

SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN BETWEEN 27 AUG-01 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.00 N – 027 59.77 E

34 12.28 N – 028 00.12 E

35 12.12 N – 030 22.15 E

34 58.25 N – 030 31.50 E

34 18.58 N – 028 55.57 E

6 NM BERTH REQUESTED.

CANCEL THIS MESSAGE 012059Z SEP 20.

«Γενί Σαφάκ»: Το Oruc Reis δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία

Το ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία αναφέρει σε δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Όπως αναφέρεται, η απόφαση αυτή πάρθηκε εξαιτίας της στάσης της ελληνικής πλευράς η οποία σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης στην αν.Μεσόγειο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα, το Oruc Reis αναμένεται να διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελλόριζο και δυτικά της Ρόδου.

«Η Άγκυρα δεν θα κάνει βήμα πίσω και τα πλοία της που συνεχίζουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά το Oruç Reis, δεν θα επιστρέψουν από τις περιοχές τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΥΠΕΞ: Η τουρκική παραβατικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια-Γ. Στόλτενμπεργκ

Συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Δείτε ακόμη: Η διπλή παρέμβαση Τραμπ στα ελληνοτουρκικά και όλο το παρασκήνιο της συνομιλίας του με Μητσοτάκη και Ερντογάν

Απειλεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας: Οι σεισμικές έρευνες θα συνεχίσουν. Δεν παραχωρούμε «ούτε μια σταγόνα νερού»