Nέα τουρκική Navtex για το «Oruc Reis»- Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα, απαντά με αντιNavtex

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στην αντίστοιχη τουρκική για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Σε παράταση των ερευνών του «Oruc Reis» προχώρησε η Τουρκία, με νέα Navtex που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης. Η νέα οδηγία που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, έχει ισχύ μέχρι την 27 Οκτωβρίου και επεκτείνει τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην Ανατολική Μεσόγειο και κοντά στο Καστελόριζο.

Την παράταση της Navtex είχε προαναγγείλει η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», σημειώνοντας ότι το τουρκικό σκάφος θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο. Όπως ανέφερε η εφημερίδα, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι σχεδόν να τετραπλασιαστούν, να φτάσουν δηλαδή τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα

Με αντι-Νavtex απαντά η Αθήνα στην αντίστοιχη τουρκική για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η ελληνική Navtex:

ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

  1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

  1. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

  1. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις

Η Άγκυρα, φαίνεται αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα το σκοινί, στήνοντας ένα εκρηκτικό σκηνικό στην  Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πάγιας στρατηγικής της να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, επιταχύνοντας και κλιμακώνοντας τις προκλήσεις προσπαθεί να παρασύρει την ελληνική πλευρά σε στρατιωτικοποίηση της έντασης. Ενδεικτικό είναι ότι τα προηγούμενα 24ωρα το Oruc Reis «έσπασε το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, αμφισβητώντας στην πράξη το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τα τεκταινόμενα, ούσα ωστόσο έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το Oruc Reis. «Η Αθήνα μετατρέπει την διπλωματία στο δικό της όπλο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από τη Λευκωσία όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής. «Ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία» τόνισε. «Δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει σφαίρες οι οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν απέναντι σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ελληνική πλευρά ενεργοποιεί τα ανακλαστικά της Ευρώπης, εκθέτοντας την αδιαλλαξία και την εχθρότητα της Τουρκίας απέναντι σε δύο κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και Κύπρος.

Την ίδια ώρα και η κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία: «Καταδικάζουμε έντονα τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τη Συμφωνία Οριοθέτησης το 2003.

Περαιτέρω, καταδικάζουμε επίσης τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου κυριαρχίας στο Αιγαίο και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους και των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, όπως προνοεί η Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και καλέσαμε την Τουρκία να απόσχει μόνιμα από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ένα διάλογο που δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό κλίμα ή κάτω από απειλές για χρήση βίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην διακήρυξη της Λευκωσίας.