Νέα τουρκική πρόκληση από τον Σουλεϊμάν Σοϊλού: «Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν είναι τίποτα»

Νέα τουρκική πρόκληση από τον Σουλεϊμάν Σοϊλού: «Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν είναι τίποτα»
epa07783665 Turkish Interior Minister Suleyman Soylu speaks during a meeting with foreign journalists in Istanbul, Turkey, 21 August 2019. Soylu informed journalists about the refugee crisis and terrorist operations in the region. EPA/AHMET BOLAT / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απαγορεύσει τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων μέσω της θάλασσας του Αιγαίου.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν είναι τίποτα. Θα δείτε τι θα συμβεί μετά». Μ’ αυτά τα λόγια περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στον Έβρο ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε μία ακόμη πρόκληση της γειτονικής χώρας.

Πιο αναλυτικά, σε νέα του δημόσια παρέμβαση, ο Τούρκος υπουργός επέκρινε ως «απάνθρωπη» τη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας τις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Παράλληλα, προειδοποίησε την Αθήνα ότι «από εδώ και στο εξής θα αρχίσει να βιώνει το πραγματικό πρόβλημα». Κατήγγειλε δε, ότι την Παρασκευή, οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν τους μετανάστες (σ.σ. πίσω στην Τουρκία), αλλά αυτό δεν έγινε χάρη στην αστυνομίας μας».

«Η μάσκα τους έπεσε. Αυτοί που εκφωνούν ομιλίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριφέρονται αδυσώπητα. Παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι εγκληματίες δεν δέχονται ποτέ την ευθύνη τους» συνέχισε, στο ίδιο αυστηρό ύφος.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι περίπου 143.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διέλθει τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο καιρός είναι ζεστός. Έχουμε πάνω από 200 χιλιόμετρα σύνορα. Ο καιρός στα Βαλκάνια δεν ήταν βροχερός και έτσι, μπορεί κάποιος να περάσει εύκολα τον Έβρο. Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν είναι τίποτα. Θα δείτε τι θα συμβεί μετά» κατέληξε ο Σοϊλού, όπως μεταδίδει η τουρκική «Sabah».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή (28/2), όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων.

Η Τουρκία απαγορεύει τις διελεύσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαγόρευσε τη διέλευση των μεταναστών και των προσφύγων μέσω της θάλασσας του Αιγαίου.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο» ανακοίνωσε την Παρασκευή η τουρκική ακτοφυλακή, επικαλούμενη διάταγμα του Τούρκου προέδρου.

«Ενώ η αρχή της “μη παρέμβασης” για τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις, εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή επέρχεται εν μέσω των μηδενικών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή του Έβρου.

Μάλιστα, η νέα απόφαση των τουρκικών αρχών εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην περαιτέρω μετατόπιση των προσφύγων και των μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο κατηγορηματικά διαψεύδει η Αθήνα.