Νέα τουρκική πρόκληση στην Αν. Μεσόγειο: Δύο νέες NAVTEX- Ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Νέα τουρκική πρόκληση στην Αν. Μεσόγειο: Δύο νέες NAVTEX- Ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά
epa08595715 (FILE) - National seismic exploration vessel Oruc Reis sails on the Bosphorus in Istanbul, Turkey, 21 November 2018 (re-issued 10 August 2020). Greek Prime Minister Mitsotakis on 10 August 2020 called a meeting with Greek military chiefs following a Turkish announcement that the Oruc Reis has set sails to a disputed area near Greek island of Kastellorizo. EPA/TOLGA BOZOGLU *** Local Caption *** 54791115 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Αγκυρα εξέδωσε νέες NAVTEX για εκπαιδευτικές ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που συμπίπτουν με εκείνες όπου βρίσκονται Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός. Η στάση του Μαξίμου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Δύο νέες παράτυπες NAVTEX έσπευσε να εκδώσει η Τουρκία για εκπαιδευτικές ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που συμπίπτουν με εκείνες στις οποίες διεξάγουν έρευνες τα ερευνητικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός», όπως μετέδωσε το Φilenews της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον σταθμό της Αττάλειας, η πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8-22 Σεπτεμβρίου δυτικά της Κύπρου και η δεύτερη μεταξύ 17-25 Σεπτεμβρίου στα ανατολικά.

Με τις δύο Navtex καλούνται οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις να επιδείξουν προσοχή καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές διεξάγουν έρευνες τα «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός».

Το Μαξίμου και η «παγίδα» της Τουρκίας

Μολονότι οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται ακατάπαυστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην πολιτική των χαμηλών τόνων, προσεγγίζοντας διαρκώς το θέμα ως ευρωτουρκική διαφορά και όχι απλά ως ελληνοτουρκική. Η τακτική που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και στην οποία «επενδύει» ο πρωθυπουργός είναι να μην απαντά σε κάθε ακραία πρόκληση της Άγκυρας και ιδίως στα δημοσιεύματα τουρκικών -και όχι μόνο- μέσων ενημέρωσης, τα οποία σε μεγάλο βαθμό, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνουν υποκινούμενα.

«Τους αφήνουμε να εκτίθενται με τα λόγια και τις πράξεις τους. Πλέον, όλοι οι ξένοι έχουν καταλάβει περί ποιων πρόκειται. Στην παγίδα του Ερντογάν, ο οποίος θα ήθελε να απαντήσουμε είτε με λόγια είτε -πολύ περισσότερο- με κάποια στρατιωτική ενέργεια, δεν πρόκειται να πέσουμε», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν οποιαδήποτε στιγμή οι κόκκινες γραμμές μας. Τις έχουμε αποσαφηνίσει, όλοι πλέον τις γνωρίζουν και η θέση μας είναι καθαρή».

Πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει κάποιο ατύχημα στο Αιγαίο, μέσω του οποίου στη συνέχεια θα προσπαθήσει να κατηγορήσει την Ελλάδα, τακτική όμως που -σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον- «δεν του βγαίνει. Ίσα ίσα ολοένα και συχνότερα ξεφεύγει των ορίων και, όσο δεν λαμβάνει απαντήσεις στις προκλήσεις του τόσο περισσότερο εκνευρίζεται».

Ακόμα και οι εκκλήσεις που γίνονται από τρίτους, όπως οι ΗΠΑ, που καλούν «όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις», «διαβάζονται» από το Μέγαρο Μαξίμου επί της ουσίας ως μήνυμα προς την Άγκυρα, περιτυλιγμένο με το χαρτί των «ίσων αποστάσεων». Και μπορεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ζήτησε χθες να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο, όμως στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν: «Διάλογο ναι, άλλωστε ανέκαθεν είμαστε υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, ωστόσο, μόνο εφόσον η Άγκυρα τερματίσει τις προκλήσεις». Και αυτή η περίπτωση πάντως, όπως λένε, κρύβει κινδύνους.

«Ακόμα και να αποσύρει τα τουρκικά πλοία από το Αιγαίο και να ξεκινήσουν ακολούθως οι διερευνητικές, ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι δεν θα τα ξαναβγάλει μετά από λίγο, τινάζοντας τα πάντα στον αέρα;», διερωτώνται.

Η αργοπορημένη διάψευση και τα γαλλικά Rafale

Όσον αφορά την καθυστερημένη -έστω- διάψευση από την Τουρκία του δημοσιεύματος της «DIE WELT», σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

«Ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν καθημερινά για τα θέματα που οι ίδιοι προκαλούν στην ανατολική Μεσόγειο, χρειάστηκαν πάνω από μια μέρα για να διαψεύσουν το σχετικό δημοσίευμα. Και το έκαναν προφανώς επειδή γίνεται απολύτως σαφές στη διεθνή κοινή γνώμη ποιος προκαλεί ένταση στην περιοχή, ποιος λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας. Και αυτό ενισχύει τις θέσεις της Ελλάδας». Πρόσφατα, άλλωστε, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. «έδωσαν προθεσμία ενός μήνα στην Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών της χώρας μας, με έμφαση στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ελληνογαλλικού άξονα και με εμφανές πλέον το ενδιαφέρον της Αθήνας για την απόκτηση, μεταξύ άλλων, 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Το θέμα φέρονται να συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, στη διάρκεια της χθεσινής τους επικοινωνίας, στην οποία επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση Αθήνας και Παρισιού για ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας. Μάλιστα, εκτός από τα Rafale, πολλή κουβέντα γίνεται για τη σύμβαση υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών Mirage με ανταλλακτικά, τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων Exocet και των Scalp.