Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο με τους νεκρούς να φτάνουν τους 500

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιζώντες από άλλο ναυάγιο έδωσαν στοιχεία στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και αποβιβάστηκαν στην Καλαμάτα δήλωσαν ότι είδαν ένα ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε έως και 500 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σαράντα ένας άνθρωποι από τη Σομαλία, το Σουδάν και την Αιθιοπία –37 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα παιδί τριών ετών που ταξίδευε με την οικογένειά του– περιγράφουν «ένα μεγάλο ναυάγιο στη Μεσόγειο, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 500 άνθρωποι», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της UNHCR για τη νότια Ευρώπη με έδρα τη Ρώμη.

Οι μετανάστες ναυάγησαν και το Σάββατο διασώθηκαν, ενώ την Κυριακή αποβιβάστηκαν στην Καλαμάτα, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως δεν είναι σαφές πότε έγινε το ναυάγιο.

Οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει το θαλάσσιο ταξίδι τους από μια περιοχή κοντά στην Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, με ένα σαπιοκάραβο που μετέφερε 100 έως 200 ανθρώπους.

Μεσοπέλαγα συνάντησαν ένα άλλο σκάφος γεμάτο μετανάστες πάνω στο οποίο οι διακινητές επιχείρησαν να τους κάνουν να ανέβουν. Αλλά λόγω της υπερφόρτωσης και της θαλασσοταραχής, αυτό το μεγαλύτερο σκάφος ανατράπηκε.

«Μεταξύ των 41 επιζώντων βρίσκονται άνθρωποι που δεν είχαν ακόμη επιβιβαστεί στο μεγαλύτερο σκάφος καθώς και άνθρωποι που κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι το πιο μικρό σκάφος μετά το ναυάγιο», εξήγησε η Σάμι.