Νέα Ζηλανδία: Οι εργαζόμενοι της Unilever θα εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα – και θα πληρώνονται για πέντε

Νέα Ζηλανδία: Οι εργαζόμενοι της Unilever θα εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα – και θα πληρώνονται για πέντε
epa06605422 (FILE) - An exterior view of the Unilever Germany building in Hamburg, Germany, 06 October 2017 (re-issued 15 March 2018). Unilever on 15 March 2018 said they have decided to move its corporate headquarters from Britain to Netherlands. The company also said it will create a new structure that contains three divisions, Beauty & Personal Care, Home Care, and Foods & Refreshment and that the headquarters of Beauty & Personal Care and Home Care division would stay in London. Unilever also said the employment of 7,300 staff in Britain and 3,100 staff in the Netherlands will remain unchanged. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κίνηση αποτελεί «πείραμα».

της Naomi Xu Elegant

Από την επόμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής καταναλωτικών αγαθών Unilever στη Νέα Ζηλανδία θα εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα – και θα πληρώνονται για πέντε – σε μια δοκιμή διάρκειας ενός έτους, δήλωσε η εταιρεία την Τρίτη.

Η κίνηση είναι ένα «πείραμα» για να δούμε αν η μείωση των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας κατά μία μέρα μπορεί να «φέρει ουσιώδη αλλαγή στον τρόπο εργασίας των υπαλλήλων», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever Νέας Ζηλανδίας, Nick Bangs.

«Πιστεύουμε ότι οι παλιοί τρόποι εργασίας είναι ξεπερασμένοι και δεν είναι πλέον κατάλληλοι», δήλωσε ο Bangs.

Η Unilever έχει 81 υπαλλήλους στη Νέα Ζηλανδία. Τον επόμενο Δεκέμβριο, όταν λήξει η δοκιμή, η εταιρεία θα αξιολογήσει εάν η εβδομάδα τετραήμερης εργασίας θα πρέπει να επεκταθεί στους 155.000 υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο.

Τον Μάιο, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης τεσσάρων ημερών εργασίας, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, να παρέχουν στους εργαζομένους μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, και να ενθαρρύνουν τον εγχώριο τουρισμό να αντισταθμίσει την έλλειψη ξένων τουριστών λόγω πανδημίας.

Ο Bangs είπε ότι η αναταραχή λόγω πανδημίας των παραδοσιακών εργασιακών πρακτικών προκάλεσε την απόφαση της Unilever να δοκιμάσει την εβδομάδα τετραήμερης εργασίας στη Νέα Ζηλανδία.

Οι λιγότερες ημέρες εργασίας δεν είναι νέα ιδέα. Ο Βρετανός οικονομολόγος John Maynard Keynes, το 1930, προέβλεπε ότι μέχρι το 2030 η τεχνολογία θα είχε προχωρήσει σε ένα σημείο όπου οι περισσότεροι άνθρωποι θα εργάζονταν 15 ώρες εβδομαδιαίως ενώ η παραγωγικότητα θα αυξανόταν.

Το 1956, ο τότε αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον είχε δηλώσει ότι η εβδομάδα τετραήμερης εργασίας θα έρθει στις ΗΠΑ στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Οι εργοδότες που αντιτίθενται σε μια εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών υποστήριζαν ότι οι εργαζόμενοι καταλήγουν να εργάζονται λιγότερο και ότι μια μικρότερη εβδομάδα θα μπορούσε να κάνει τις εταιρείες λιγότερο ανταγωνιστικές επειδή δεν θα είναι τόσο διαθέσιμες στους πελάτες.

Η δοκιμή της Unilever την καθιστά την πρώτη πολυεθνική στη Νέα Ζηλανδία που πειραματίζεται με μια εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Ο γίγαντας προϊόντων διαθέτει μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες στον κόσμο, όπως το τσάι Lipton, το παγωτό Ben & Jerry, η κέτσαπ Heinz και τα προϊόντα ομορφιάς Dove.