Νέες αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Νέες αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Μείωση τιμών για τους επαγγελματίες, αύξηση για τους καταναλωτές χαμηλής κλίμακας.

Ενάμισι εκατ. έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι τυχεροί μέσα στον Ιούλιο καθώς έρχονται διπλές μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η τελική έγκριση για τη μείωση δόθηκε από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου

Η αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης της ΔΕΗ φέρνει τις μειώσεις στους λογαριασμούς των ελεύθερων επαγγελματιών, συγχρόνως όμως φορτώνει με μικρές αυξήσεις στους οικιακούς καταναλωτές, στη χαμηλή κλίμακα χρέωσης που είναι από 0 έως 800 κιλοβατώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, συνεργεία αυτοκινήτων, φούρνοι, καθαριστήρια, εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. θα πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες θα εξοικονομούν περίπου 20 με 50 ευρώ κατά μέσο όρο στο τετράμηνο.

Όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα, η επιχείρηση σχεδιάζει, στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής που έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει χωρίς την κρατική παρέμβαση, και επιπλέον εκπτώσεις.

Για τις κατηγορίες αυτές, η ΔΕΗ επεξεργάζεται μοντέλο χορήγηση κι άλλης μείωσης στα τιμολόγια που θα συναρτάται με τον «όγκο» κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, όταν ένας μικρός επιχειρηματίας “καίει” ρεύμα με βάση συγκεκριμένες ποσότητες που θα ορίσει η εταιρεία, τότε θα έχει το δικαίωμα επιπλέον έκπτωσης στα τιμολόγια.

Όπως όμως αναφέρθηκε πιο πάνω, η ΔΕΗ προχωρά και στην αλλαγή της τιμολόγησης των νοικοκυριών. Καταργείται η κλίμακα χρέωσης για κατανάλωση ρεύματος από 0 έως 800 κιλοβατώρες, όπως υποχρεώνουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να παύσουν να εφαρμόζονται στα τιμολόγια ρεύματος οι σταυροειδείς επιδοτήσεις. Δεν θα πρέπει η μία κατηγορία κατανάλωσης να χρηματοδοτεί την άλλη.

Τι συνέβαινε δηλαδή ως τώρα. Οι μικροί επιχειρηματίες είχαν ακριβό ρεύμα, για να έχουν φθηνό όσοι καταναλώνουν μέχρι 800 κιλοβατώρες. Όπως υπολογίζεται, όσοι ανήκουν στην κατηγορία της χαμηλής χρέωσης είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια, αλλά σε αυτόν τον αριθμό συγκαταλέγονται και περίπου 400.000 κλειστά κτίρια, διαμερίσματα, μαγαζιά, εξοχικά, τα πάντα. Από τα υπόλοιπα 800.000 κάποια νοικοκυριά έχουν ήδη υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Έτσι, η επιβάρυνση περιορίζεται σε μικρότερο αριθμό καταναλωτών, ενώ και η ίδια η αύξηση είναι γύρω στα 5 με 7 ευρώ το τετράμηνο. Δηλαδή 15 με 21 ευρώ τον χρόνο.

Αναμένεται μόνο να κλείσει και το τυπικό του θέματος και αυτό θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όταν και θα τεθεί στη συνάντηση του κ. Παπαγεωργίου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους φορείς της αγοράς ώστε από τις 30 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό ιδιώτες προμηθευτές θα αγοράζουν φθηνή ισχύ και θα τη μεταπωλούν στους καταναλωτές ανοίγοντας έτσι τον ανταγωνισμό.

Πηγή: news247.gr