Νέες αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ τα «αγκάθια» της αξιολόγησης

Νέες αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ τα «αγκάθια» της αξιολόγησης

Οι νέες αντικειμενικές αλλά και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ αποτελούν μέρος από τα βασικά πλέον προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης.

Πλησιάζει η ημέρα που θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και ο μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες καθώς και οι παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της 24 Μαΐου οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν το κείμενο τεχνικής συμφωνίας (SLA), για να προχωρήσουν περαιτέρω τις συζητήσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την μεταμνημονιακή περίοδο της ελληνικής οικονομίας.

Οι νέες αντικειμενικές

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι προβληματίζει ιδιαιτέρως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διότι αποτελούν μέρος από τα βασικά πλέον προαπαιτούμενα στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Κανείς στην κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον Αύγουστο, που θα είναι ο μήνας εξόδου από τα μνημόνια, να καταφθάνουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, σενάρια επί σεναρίων έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου οι όποιες αλλαγές να μη φέρουν αναταράξεις στην κυβέρνηση.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι και ο φετινός εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ και αυτή θα είναι η βάση των συζητήσεων με τους δανειστές που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

«Διπλός» ΕΝΦΙΑ λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών

Από την άλλη, το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Βήμα, θα προβεί στον διπλό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ: Μια φορά βάσει των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν τώρα, και μια με τις νέες αντικειμενικές, που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές.

Στο πλαίσιο συζητήσεων έχει γίνει η πρόταση να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολής των πρώτων δυο- τριών δόσεων, και σε δεύτερη φάση να γίνει ένας δεύτερος υπολογισμός που θα γίνεται βάσει των νέων τιμών ζώνης και των νέων συντελεστών που θα καθοριστούν.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας για να καταλήξουν στο πλαίσιο που θα κινηθούν οι νέες αντικειμενικές. Βέβαια, η αρμόδια δευτεροβάθμια τριμελής επιτροπή για το εύρος των νέων τιμών ζώνης σε σύγκριση με τις προτάσεις των εκτιμητών δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, καθυστερώντας τη διαδικασία.

Διαβάστε αναλυτικά το χρονοδιάγραμα του Υπουργείου εδώ.