Νέες αποκαλύψεις για τον γαμπρό του Τραμπ για επαφές με τη Ρωσία

Νέες αποκαλύψεις για τον γαμπρό του Τραμπ για επαφές με τη Ρωσία

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Κούσνερ είχε τουλάχιστον τρεις επαφές με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο γαμπρός και στενός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, είχε τουλάχιστον τρεις επαφές που δεν είχαν αποκαλυφθεί έως τώρα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 και μετά το πέρας της, όπως δήλωσαν επτά Αμερικανοί εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στις επαφές αυτές που ουσιαστικά παρέμειναν μυστικές συμπεριλαμβάνονται δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2016, διευκρίνισαν οι δύο πηγές.

Στις αρχές αυτής της χρονιάς, ο Κούσνερ βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) για το εάν υπήρξε συνεργασία μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου, ανέφεραν δύο άλλες πηγές, ένα εν ενεργεία κι ένα πρώην στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Αρχικά, ο Κούσνερ προσέλκυσε την προσοχή του FBI πέρυσι, όταν στελέχη του άρχισαν να μελετούν τις διασυνδέσεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, κατά τις δύο πηγές.

Αν και το FBI ερευνά τις επαφές του Κούσνερ με τη Ρωσία, ο γαμπρός του προέδρου δεν θεωρείται ύποπτος αυτή τη στιγμή, δήλωσε το εν ενεργεία στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Οι νέες πληροφορίες ρίχνουν φως στο πότε και το γιατί ο Κούσνερ προσέλκυσε το ενδιαφέρον του FBI και δείχνουν πως οι επαφές του με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ ήταν πιο εκτενείς από ό,τι παραδέχεται ο Λευκός Οίκος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μετέδωσε την Πέμπτη ότι οι ενέργειες του Κούσνερ μελετώνται από το FBI, στην πρώτη ένδειξη πως η έρευνα, η οποία άρχισε τον Ιούλιο, πλέον έχει φθάσει στον στενό κύκλο του αμερικανού προέδρου.

Το FBI απέφυγε να σχολιάσει. Η ρωσική πρεσβεία ανέφερε ότι η πολιτική της είναι να μη σχολιάζει διπλωματικές επαφές. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Η απάντηση

Η δικηγόρος του Κούσνερ, η Τζέιμι Γκορέλικ, δήλωσε ότι ο πελάτης της δεν θυμάται να συνομίλησε με τον Κίσλιακ μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου.

«Ο κ. Κούσνερ είχε συμμετάσχει σε χιλιάδες συνδιαλέξεις εκείνη τη χρονική περίοδο. Δεν θυμάται αυτές τις συνδιαλέξεις όπως αναφέρθηκαν. Ζητήσαμε (από το Ρόιτερς) τις ημερομηνίες αυτών των φερόμενων συνδιαλέξεων για να εξετάσουμε το θέμα και να απαντήσουμε, αλλά δεν λάβαμε τέτοιες πληροφορίες», ανέφερε.

Τον Μάρτιο, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως ο Κούσνερ και ο Φλιν συναντήθηκαν με τον Κίσλιακ στον Trump Tower τον Δεκέμβριο για να δημιουργήσουν «μια γραμμή επικοινωνίας». Ο Κίσλιακ ήταν επίσης παρών σε μια προεκλογική ομιλία του Τραμπ στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 2016 όπου είχε παραβρεθεί και ο Κούσνερ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει παραδεχθεί πως υπήρξε οποιαδήποτε άλλη επαφή μεταξύ του Κούσνερ και ρώσων αξιωματούχων.

Πριν από τις εκλογές, οι συνομιλίες του Κίσλιακ με τον Κούσνερ και τον Φλιν επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών οικονομικών σχέσεων, σύμφωνα με έξι από τις πηγές του Reuters.