Νέες εκθεσιακές συνεργασίες και διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ με τη στήριξη της ΔΕΘ-Helexpo

Νέες εκθεσιακές συνεργασίες και διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ με τη στήριξη της ΔΕΘ-Helexpo
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε Λος Άντζελες, Καλιφόρνια και Σαν Φρανσίσκο βρέθηκε η διοίκηση εν όψει της ερχόμενης ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα.

Η προσέλκυση αμερικανικών επιχειρήσεων στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στην οποία οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα, αποτέλεσε βασικό στόχο της πρόσφατης επίσκεψης της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ σε Λος Άντζελες, Καλιφόρνια και Σαν Φρανσίσκο, ενώ παράλληλα «μπήκε στις ράγες» η ανάπτυξη νέων εκθεσιακών συνεργασιών προς όφελος των πιο δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Οι επαφές της διοίκησης της εταιρείας στις ΗΠΑ δεν περιορίστηκαν στην προσέλκυση περισσότερων Αμερικανών εκθετών στην 83η ΔΕΘ, στις 8-16 Σεπτεμβρίου, αλλά επεκτάθηκαν και σε συζητήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων, που θέλουν να επεκτείνουν την εμπορική και επενδυτική τους παρουσία στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης, ήρθαν σε επαφή αρχικά στο Λος Άντζελες με εταιρείες χημικών, τεχνολογίας, πληροφορικής και ενέργειας, προκειμένου να τις ενημερώσουν τόσο για την 83η ΔΕΘ, όσο και για τις δυνατότητες συνεργασιών με Ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των δραστηριοτήτων του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με μέλη του American Hellenic Council of California.

Εκτός από την Καλιφόρνια και το Λος Άντζελες, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo επισκέφτηκε και το Σαν Φρανσίσκο, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ομώνυμο δήμο της αμερικανικής μεγαλούπολης (που είναι αδελφοποιημένος με τον Δήμο Θεσσαλονίκης).

Στο εκθεσιακό κέντρο του Σαν Φρανσίσκο πραγματοποιήθηκαν επίσης επαφές με τον αμερικανικό φορέα Specialty Food Association (SFA), ο οποίος συνενώνει κάτω από την στέγη του επιχειρηματίες, εισαγωγείς, διανομείς, εμπόρους και ειδικούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Αμερικανική αγορά specialty foods με τζίρο 127 δισ. δολαρίων το 2016.

Ο SFA διοργάνωσε στο Σαν Φρανσίσκο από τις 21-23 Ιανουαρίου 2018 την Winter Fancy Food Show, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της συμφωνήθηκε να οργανωθεί επιχειρηματική αποστολή Αμερικανικών επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων στην 83η ΔΕΘ, ενώ o SFA θα έχει παρουσία και στο επίσημο περίπτερο των ΗΠΑ με θέμα την τεχνολογία στα τρόφιμα (tech food).

Αντίστοιχα, θα υπάρξει αποστολή Ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων στην Summer Fancy Food Show από τις 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου του 2018 στη Νέα Υόρκη, όπου Τιμώμενη Χώρα θα είναι η Ελλάδα. Με τον SFA η ΔΕΘ-Helexpo υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο αφορά και την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ