Νέες ελπίδες δίνει νέο φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης

Νέες ελπίδες δίνει νέο φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης
Παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», 19 καινούριοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. Οι αναπνευστήρες που παραδόθηκαν είναι το πρώτο μέρος της δωρεάς της εταιρείας «Παπαστράτος». Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο Υπουργείο Υγείας άλλοι 31, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς της «Παπαστράτος», σε 50 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ/SOTIRIS KYPRAIOS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ομάδα των ασθενών που έκανε τη θεραπεία με το νέο μονοκλωνικό αντίσωμα είχε κατά μέσο όρο 54% μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης χωρίς την ανάγκη διασωλήνωσης.

Ένα νέο υπό δοκιμή φάρμακο, το μονοκλωνικό αντίσωμα lenzilumab της εταιρείας Humanigen Inc, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα διασωλήνωσης των ασθενών με σοβαρή Covid-19 λόγω πνευμονίας, καθώς τους βοηθά να αναπνέουν μόνοι τους.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη, διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) κλινική δοκιμή σε 540 ασθενείς με μέση ηλικία 60 ετών. Οι μισοί από αυτούς πήραν το lenzilumab σε τρεις ενδοφλέβιες δόσεις (σε απόσταση οκτώ ωρών η μία από την άλλη) και οι άλλοι μισοί το ψευδοφάρμακο.

Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα των ασθενών που έκανε τη θεραπεία με το νέο μονοκλωνικό αντίσωμα είχε κατά μέσο όρο 54% μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης χωρίς την ανάγκη διασωλήνωσης σε ΜΕΘ. Για όσους έπαιρναν, επίσης, κορτικοστεροειδή και ρεμδεσιβίρη, η αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης χωρίς διασωλήνωση έφθασε το 92%.

Για «σημαντική βελτίωση στη θεραπεία της Covid-19» έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Humanigen, δρ Κάμερον Ντουράντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.