Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα Αντικύθηρα

Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα Αντικύθηρα

Πολλά τα ερωτήματα για την δεύτερη φάση καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η ύπαρξη δευτέρου ναυαγίου.

Ολοκληρώθηκε προχθές η πρώτη φάση της έρευνας για τα ευρήματα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, με την επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα του σκαφάνδρου  Exosuit.

Ο Υπουργός πολιτισμού Κώστας Τασούλας συνεχάρη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την ομάδα για την συστηματική της δουλειά, η οποία δεν είχε σύμμαχο τον καιρό κατά το μεγαλύτερο διάστημα, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου και ευχαρίστησε τους χορηγούς.

Στην συνάντηση πέρα από την ομάδα των δυτών, το παρών έδωσε η επικεφαλής της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωση, οι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ δρ Θ. Θεοδούλου και δρ Δ. Κουρκουμέλης, ο δρ Brendan Foley από πλευράς Woods Hole, καθώς και ο Αλέξανδρος Τούρτας, απόφοιτος Ναυτικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Southapton.

Παρών ήταν επισης κ ο δρ Γ. Μπιτσάκης της ομάδας μελέτες των Αντικυθήρων, καθώς βοήθησε στην οργάνωση της έρευνας.

Τα ευρήματα που απέσπασαν οι δύτες από τον βυθό των Αντικυθήρων, ήταν ένα χάλκινο συμπαγές δόρυ με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από μαρμάρινο ή χάλκινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχος του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ιδίου του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος.

Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου , το οποίο προέρχεται από την μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος από τον χώρο του Ναυαγίου ανελκύστηκε ο μολύβδινος τύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μια χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μια σχεδόν ακέραιη λάγυνος.

 

 

Αναφορικά με την πιθανότητα δεύτερου ναυαγίου, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρει ότι «η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων όσο και στοιχεία από την δομή και την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά   ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου».

Συνεπώς μένουν πολλά ερωτήματα ανοιχτά μέχρι τον επόμενο κύκλο ερευνών.