Νέες έρευνες της Κομισιόν στα γραφεία γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών

Νέες έρευνες της Κομισιόν στα γραφεία γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών

Στα γραφεία των Daimler και Volkswagen πραγματοποίησαν ελέγχους αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τρεις μόλις ημέρες μετά την επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις τις BMW, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης συγκρότησης καρτέλ εκ μέρους των εταιρειών,  αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησαν σήμερα νέες έρευνες στα γραφεία γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, παρουσία και επιθεωρητών της γερμανικής υπηρεσίας ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, στην οποία δεν διευκρινίστηκε ποιες εταιρείες αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου, οι αξιωματούχοι προχώρησαν σε ελέγχους «στα γραφεία αυτοκινητοβιομηχανιών στη Γερμανία».

Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler και Volkswagen εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες ανέφεραν πως η σημερινή έρευνα αφορούσε τις ίδιες. «Οι επιθεωρήσεις που ανακοινώθηκαν είναι σε εξέλιξη (…) συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές», ανέφερε η ανακοίνωση της Daimler, κατασκευάστριας εταιρείας των Mercedes-Benz. Από την πλευρά της, η Volkswagen διευκρίνισε ότι παρόμοια έρευνα έγινε στην έδρα της στο Βόλφσμπουργκ.

Την Παρασκευή η Κομισιόν προχώρησε σε έρευνες στα γραφεία της BMW στο Μόναχο, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, στην οποία εμπλέκονται συνολικά πέντε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Τον περασμένο Ιούλιο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι επί περισσότερα από 20 χρόνια οι εταιρείες BMW, Daimler, Volkswagen, Audi και Porsche συνεννοούνταν μεταξύ τους για να εναρμονίζουν τις πρακτικές τους σε διάφορα τεχνικά θέματα των οχημάτων που κατασκευάζουν και κυρίως για το σύστημα φιλτραρίσματος των ρύπων.

Τα καρτέλ απαγορεύονται στην ΕΕ επειδή πλήττουν τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές. Στις εταιρείες μπορεί να επιβληθούν βαριά πρόστιμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι ο όμιλος Daimler συνεργάζεται μαζί της και μπορεί να επωφεληθεί από το πρόγραμμα επίδειξης επιείκειας, δεδομένου ότι παρείχε στις αρχές πληροφορίες για την υπόθεση.