Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών

Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών
epa05052979 Austrian Foreign minister Sebastian Kurz gestures during a press conference on the sidelines of the 22nd Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) Ministerial Council in Belgrade, Serbia, 03 December 2015. The Ministerial Council meets once a year towards the end of every term of chairmanship to consider issues on the OSCE agenda and adopt relevant documents, the organization said on its website. EPA/ANDREJ CUKIC

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επιμένει ότι τα ελληνικά σύνορα δεν προστατεύονται, και πως η Ελλάδα δεν δέχεται τη βοήθεια της Ευρώπης.

Στην εκτόξευση εκ νέου κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας, αφιερώνει σχεδόν όλη τη σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, πως «εάν η Ελλάδα προστάτευε τα σύνορά της θα αντιμετωπίζαμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες καλύτερα».

Προειδοποιεί, ταυτόχρονα, πως «εφόσον η Ελλάδα δεν δείχνει πρόθεση να δεχθεί βοήθεια (σ.σ.: για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να περιμένω την Ελλάδα, πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες και να σταματήσουμε τους πρόσφυγες στα ελληνο-μακεδονικά σύνορα, και αυτό θα γίνει όχι στη θέση των μέτρων σε εθνικό επίπεδο -ανώτερο όριο υποδοχής προσφύγων- αλλά παράλληλα με αυτά».

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας ισχυρίζεται στη συνέντευξή του πως η Ελλάδα δεν δέχεται πολλές προσφορές από μέρους της ΕΕ και πως οι Έλληνες βρίσκονται στην «άνετη» θέση να μην παραμένει κανένας πρόσφυγας στην Ελλάδα παραπάνω από 24 ώρες, αλλά όλοι τους μεταφέρεται στα «μακεδονικά σύνορα».

«Η Ελλάδα επηρεάζεται μόνον ως χώρα διέλευσης», παρατηρεί ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως «εάν η Ελλάδα προστάτευε τα σύνορά της, δημιουργούσε hot spots -και όλα αυτά με ευρωπαϊκή βοήθεια- θα αντιμετωπίζαμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες καλύτερα», σημειώνοντας στη συνέχεια πως «αυτό θα ήταν φυσικά για την Ελλάδα μία μεγαλύτερη πρόκληση, επειδή θα σήμαινε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα παρέμεναν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα».

Σε σχέση με τα hot spots, αναφέρει πως γίνεται λόγος εδώ και πολύ καιρό, αλλά ακόμη εξακολουθούν να μην υπάρχουν, ο ίδιος προσωπικά έχει χάσει την εμπιστοσύνη, αναφέρει, αλλά θα δεχόταν με χαρά μία βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να περιμένει, επειδή αυτό μπορεί να σημαίνει για την Αυστρία μία πλήρη επιβάρυνσή της.

Απαντώντας στην ερώτηση ως προς τη μετατόπιση ενός εξωτερικού συνόρου της ΕΕ σε μία χώρα-μη-μέλος της, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει πως μία Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα λειτουργεί μόνον με συντεταγμένα εξωτερικά σύνορα. Επειδή όμως αυτά δεν υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γιατί οι πρόσφυγες προωθούνται και κατόπιν επιλέγουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πιο ελκυστική για τους ίδιους χώρα, αυτή (σ.σ.: η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα) δεν μπορεί να λειτουργήσει -και το μόνο θετικό, προσθέτει, είναι πως υπάρχει τώρα αυτή η διαπίστωση και θα αλλάξει η πολιτική.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται πως σχετικές συζητήσεις για αποστολή Αυστριακών στρατιωτών και αστυνομικών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ διεξάγονται με τα Σκόπια ήδη από την περασμένη χρονιά, όταν, όπως λέει, η Ευρώπη δεν έδειχνε καμία διάθεση να σταματήσει τους πρόσφυγες, και σημειώνει πως τώρα δεν είναι μόνον η Αυστρία πρόθυμη να αποστείλει στρατιώτες και αστυνομικούς, αλλά στις συνομιλίες του με τους ομολόγους του από τη Σλοβενία και την Κροατία διαπίστωσε και τη δική τους σχετική πρόθεση, ενώ κάτι τέτοιο κάνει ήδη η Ουγγαρία.

Κατά την άποψή του, η θετική επενέργεια ενός ενισχυμένου ελέγχου στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι ότι η Ελλάδα θα έδειχνε γρήγορα πρόθυμη να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια και να αλλάξει τη στάση της, ενώ θα περιοριστεί κάπως το κύμα των προσφύγων, καθώς οι άνθρωποι συρρέουν στην Ευρώπη για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους σε χώρες όπως η Αυστρία ή η Γερμανία.