Νέες κατηγορίες κατά της Google για παραβίαση προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη

Νέες κατηγορίες κατά της Google για παραβίαση προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη

Συμμαχία χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία συλλέγει δεδομένα εντοπισμού.

 

Μια συμμαχία οργανισμών προστασίας του καταναλωτή στην Ευρώπη στράφηκε κατά της Google κατηγορώντας την ότι εξαπατά τον κόσμο λαμβάνοντας δεδομένα για το πού κινούνται, και τουλάχιστον οκτώ από τις ομάδες έχουν καταθέσει καταγγελία με βάση τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR).

Οι καταγγελίες βασίζονται στα στοιχεία του νορβηγικού οργανισμού προστασία καταναλωτών που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, στα οποία αναφέρονται τα συστήματα εντοπισμού της Google. Όπως αναφέρεται, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον χρήση που χρησιμοποιεί συσκευές Android, να αποφύγει αυτή τη λειτουργία.

Ο οργανισμός από τη Νορβηγία αναφέρει ότι οι χρήστες εξαπατώνται μέσω του τρόπου με τον οποίο μοιράζονται τα δεδομένα εντοπισμού με την εταιρεία, με τρόπους οι οποίοι παρακάμπτουν τις διαδικασίες έγκρισης. Για παράδειγμα, γίνεται αναφορά για «κρυμμένες προεπιλογές» και «παραποιημένες πληροφορίες» για τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται τα δεδομένα.

Οι χώρες στις οποίες βρίσκονται οι οργανισμοί που προχώρησαν στην καταγγελία είναι η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Πολωνία, η Δανία και η Σουηδία – μια οργάνωση και από τη Γερμανία ετοιμάζεται να μπει στη συμμαχία.