Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπάιντεν – Εμπάργκο σε βότκα, χαβιάρι και διαμάντια

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπάιντεν – Εμπάργκο σε βότκα, χαβιάρι και διαμάντια
epa09777358 US President Joe Biden provides an update on the situation in Russia and Ukraine, from the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 22 February 2022. EPA/Chris Kleponis / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακαλέσουν το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» της Ρωσίας για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όπως, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, θα γίνει δυσκολότερο για τη Ρωσία να συνδιαλέγεται με τις ΗΠΑ και η χώρα θα δεχτεί ένα ακόμα πλήγμα. Οι παγκόσμιες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, όπως ο έλεγχος των εξαγωγών, έχουν συνθλίψει τη ρωσική οικονομία, είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Η αφαίρεση του καθεστώτος αυτού, που ονομάζεται επίσης ρήτρα «του μάλλον ευνοούμενου κράτους», ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των τελωνειακών δασμών. Όπως είπε, θα απαγορευτούν οι εισαγωγές διαμαντιών, θαλασσινών (χαβιάρι) και βότκας και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αυξήσουν την πίεση και θα επιβάλλουν κυρώσεις σε περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει τον εξοπλισμό για να αμυνθεί και οι πολίτες της τα εφόδια για να αντέξουν», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ». «Θα κάνουμε το παν για να μην πάμε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε.

«Δεν θα αφήσουμε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες να αποφασίσουν τη μοίρα του κόσμου» τόνισε και κατέληξε: «Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης δεσμεύτηκε να «αποφύγει» μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», επειδή θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».«Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης από τον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και συμφώνησαν για περαιτέρω υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.«Του δώσαμε την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, τον ενημέρωσα για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κατάργηση της ρήτρας της Ρωσίας, θα επιτρέψει μεγαλύτερους δασμούς από τους εταίρους της

Η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ελευθέρου εμπορίου και εγγυάται την αρχή της αμοιβαιότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, οι οποίες διέπουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απαιτεί κάθε εμπορικό πλεονέκτημα, όπως η μείωση των τελωνειακών δασμών, που δίνεται από ένα μέλος του οργανισμού, εφαρμόζεται αυτομάτως στα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα, η στέρηση της ρήτρας του μάλλον ευνοούμενου κράτους από την Ρωσία θα επιτρέψει στους εμπορικούς εταίρους να της επιβάλουν υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, τιμωρώντας τις ρωσικές εξαγωγές και πλήττοντας περαιτέρω την ρωσική οικονομία που κατευθύνεται προς την βαθιά ύφεση.

Οι νέες κυρώσεις θα προστεθούν στην ομοβροντία των μέτρων που στόχο έχουν την σταδιακή διακοπή των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η απαγόρευση των Ηνωμένων Πολιτειών στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, στην οποία αναφέρθηκε ο Μπάιντεν στην ομιλία του, θα περιλαμβάνει επίσης είδη όπως καπνό, ρούχα, κοσμήματα, αυτοκίνητα και αντίκες, τόνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ιδέα πίσω από αυτό, εξηγεί ο αξιωματούχος, είναι να συνεχίσει η πίεση στους Ρώσους ολιγάρχες και τους πλουσιότερους της χώρας, στερώντας τους τις ανέσεις τους, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση γύρω από τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.