Νέες περιπέτειες για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κίνας

Νέες περιπέτειες για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κίνας
epa08078847 Wang Ziming (L) of China in action against Tsui Wang Kit (R) of Hong Kong during the EAFF E-1 Football Championship Men's match between China and Hong Kong at the Busan Asiad Main Stadium in Busan, South Korea, 18 December 2019. EPA/JEON HEON-KYUN
Ο πρόεδρος της Κίνας και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για να κάνει την Κίνα ποδοσφαιρική υπερδύναμη.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κίνας, που ήδη μαστίζεται από σκάνδαλα δωροδοκίας, συγκλονίζεται από νέες έρευνες για διαφθορά στους κόλπους της, σύμφωνα με το Associated Press.

Το υπουργείο Αθλητισμού της Κίνας την Παρασκευή δήλωσε ότι ο Wang Xiaoping, διευθυντής της Πειθαρχικής Επιτροπής της CFA, και ο Huang Song, είναι «ύποπτοι για σοβαρές παραβιάσεις» του νόμου και της πειθαρχίας – έκφραση που συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταγγελίες για δωροδοκία.

Ο Huang βρίσκεται υπό διερεύνηση από το όργανο παρακολούθησης διαφθοράς του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, το όργανο κατά της δωροδοκίας του υπουργείου Αθλητισμού και από τις αρχές της επαρχίας Hebei έξω από το Πεκίνο, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι λιτές ανακοινώσεις ανέφεραν ότι ο Wang και ο Huang συνεργάζονταν με τους ανακριτές, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον τους. Οι κινέζοι εισαγγελείς έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τους υπόπτους σε πολύωρες ανακρίσεις, εάν πιστεύεται ότι εμπλέκονται κρατικά μυστικά.

Οι ανακοινώσεις γίνονται μόλις ένα μήνα μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κίνας, Chen Xuyuan, με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της Κίνας και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σι Τζινπίνγκ, έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για να κάνει την Κίνα ποδοσφαιρική υπερδύναμη, αλλά η χρηματοδότηση και ο ενθουσιασμός φαίνεται να μειώνονται έκτοτε. Ο Σι έχει καταστήσει την καταπολέμηση της διαφθοράς προσωπικό στοίχημα, απομακρύνοντας πολιτικούς του αντιπάλους και υιοθετώντας αυστηρές πολιτικές που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο αθλητισμός υπόκειται στον ίδιο βαθμό κρατικού ελέγχου και από την εθνική ομάδα έχει περάσει μια σειρά από ντόπιους και ξένους προπονητές, οι οποίοι στη συνέχεια απομακρύνθηκαν λόγω της αδυναμίας τους να παράγουν αποτελέσματα.

Ένας από τους πιο διακεκριμένους ποδοσφαιρικούς παράγοντες της Κίνας, ο πρώην μέσος της Έβερτον και της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Li Tie, φυλακίστηκε εν μέσω έρευνας για δωροδοκία.

Παρά την επιτυχία της σε ολυμπιακά αθλήματα όπως το πινγκ-πονγκ και τη σκοποβολή, η Κίνα έχει καταφέρει να προκριθεί μόνο μια φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2002. Η εθνική ομάδα των ανδρών βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 80η θέση στην κατάταξη της FIFA, πίσω από χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, η Γεωργία και η Γκαμπόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: